Még többen lettek influenzásak (2)

Változatlanul emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma az országban: a múlt héten már több mint 37 ezren fordultak orvoshoz.

Tényleg gyógyítja a húsleves a náthát, influenzát? Részletek itt.

A február 10-16. közötti héten közel 7 százalékkal több esetet regisztráltak, mint egy héttel korábban. Átlagosan százezer lakosra immár 381 megbetegedés jut - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, csütörtökön kiadott jelentéséből. Habár öt megyében is csökkent, eközben viszont tizenegy megyében tovább emelkedett a betegszám. Népességarányosan a legtöbben Pest (százezer lakosból 674 fő), Győr-Moson-Sopron (557), Komárom-Esztergom (554) és Fejér megyében (430) mentek el háziorvosukhoz influenza gyanúját felvető tünetekkel.

Sok az influenzaszerű megbetegedés a 3-5 éves gyermekek között
Sok az influenzaszerű megbetegedés a 3-5 éves gyermekek között

Ami a korcsoport szerinti megoszlást illeti, a legtöbb megbetegedés még mindig a 14 éven aluli gyermekeket érinti. A 3-5 éves korosztályban mintegy háromszor több a beteg (százezer gyermekből 1042 fő), mint az országos átlag, de a 6-14 éves korosztályban (882) is sokan kaptak el légúti fertőzést. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról összesen öt gyermekközösségből - iskolákból, óvodákból - érkezett jelentés. Ezek közül egy Heves megyei járvány kapcsán influenza A vírus kóroki szerepét igazolták a laboratóriumi vizsgálatok.

A hetedik naptári héten összesen 89 betegtől származó mintát vizsgáltak meg az NNK szakemberei. A minták közel felénél azonosítottak influenzafertőzést: 30 esetben influenza A, 11 esetben influenza B vírusokat mutattak ki a tesztek. A január végén kezdődött járványban eddig a lakosság 1,2 százaléka fordult orvoshoz influenzaszerű panaszokkal.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
Országos Közegészségügyi Intézet influenza

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső