Hogyan lesz a megfázásból tüdőgyulladás?

A megfázást okozó vírusok viszonylag gyorsan gyógyuló betegséget okoznak, ám nyomukban olyan szövődmények is kialakulhatnak, melyek már súlyosabb tünetekkel járnak, és kezelésüket is komolyabban kell venni. Mutatjuk, hogyan és miért alakulhat ki egy egyszerű megfázásból tüdőgyulladás.

Megfázásból tüdőgyulladás

A megfázásos, influenzás időszakban a tüdőgyulladásos megbetegedések száma is növekszik, ilyenkor általában vírusfertőzések szövődményeként, felülfertőzés következtében alakulhat ki a betegség. A légúti vírusok ugyanis károsíthatják a hörgők nyálkahártyáját, ronthatják a légutak védekezőképességét, így a különféle baktériumok sokkal könnyebben megbetegíthetik a tüdőt.

A leggyakoribb náthavírusok Évente 3-4 alkalommal is átesünk a megfázás okozta kellemetlenségeken, különösen az őszi és a téli hónapokban gyakori ez. Azzal azonban már csak kevesen vannak tisztában, hogy minek köszönhetőek a napokig kínzó panaszok. Kattintson a részletekért!

Ráadásul bizonyos külső tényezők még meg is könnyíthetik atüdőgyulladáskialakulását. A túlhajszolt életvitel, a kialvatlanság, a mozgásszegény életmód - közvetetten - a betegség okai is lehetnek, hiszen egy legyengülimmunrendszerkönnyen megadja magát a fertőzésnek, ráadásul a gyógyulás is nehezebben megy majd.

A betegség elsősorban időseknél, krónikus betegeknél, rossz körülmények között élő csecsemőknél, kisgyerekeknél, továbbá immunrendszeri betegeknél alakul ki, de bizonyos esetben fiatal, egészséges emberek is megbetegedhetnek.

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladásnak nincsenek jellegzetes, kizárólag e betegségre jellemző tünetei, hiszen a magas láz, a köhögés, a mellkasi fájdalom, az elesettség és a fáradékonyság akár influenzára is utalhat. A diagnózis felállításához éppen ezért vagy röntgenvizsgálatra vagy bakteriológiai vizsgálatra lesz szükség.

A megfázás súlyos szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat. Fotó: iStock
A megfázás súlyos szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat. Fotó: iStock

A tüdőgyulladás kezelése

Mivel a tüdőgyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű, a kezelést is az adott típushoz kell igazítani. A bakteriális eredetű tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezelik és gyakran előfordul, hogy széles spektrumú vagy egyszerre kétféle antibiotikum adására kényszerül a kezelőorvos, mivel nem feltétlenül tudja, legfeljebb csak sejtheti, hogy pontosan milyen típusú kórokozó okozhatta a beteg tüdőgyulladását.

A vírusok által okozott tüdőgyulladásokra nem hatnak az antibiotikumok, viszont a vírusfertőzések talaján kialakuló bakteriális felülfertőzések kezelésére, illetve ennek megelőzése céljából antibiotikum adására is szükség lehet. A vírusos tüdőgyulladás többnyire magától gyógyul, de akár antivirális kezelést is felírhat az orvos. A lázcsillapítás és a rendszeres folyadékpótlás minden esetben elengedhetetlen.

A tüdőgyulladás gyógyulási esélyei

A tüdőgyulladás súlyossága az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig változhat. Ép immunrendszer és társuló tüdőbetegség hiánya esetén a prognózis jó, a betegek általában két hét alatt teljesen meggyógyulnak. A kórházakban, klinikákon kapott tüdőgyulladás azonban különösen veszélyes lehet, mivel ezeken a helyeken fordulnak meg a legsúlyosabb betegek, és nagyobb az esélye annak, hogy a kórokozó sokféle antibiotikummal szemben rezisztensé vált már.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő