Odafigyeléssel kordában tartható az irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) kellemetlen betegség, ám tünetei kellő odafigyeléssel enyhíthetők. Ennek módjáról kérdeztük dr. Papp János belgyógyász és gasztroenterológus szakorvost, aki a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján egyetemi tanárként is tevékenykedik.

- Milyen tanácsokat tudna adni egy olyan betegnek, akinél irritábilis bél szindrómát diagnosztizáltak az orvosok?

Először is tudnia kell, hogy egy olyan betegséggel áll szemben, amely az emésztőszervrendszernek, leginkább a vastagbélnek a működési zavarát jelenti. Tudnia kell azt is, hogy mint sok más betegséget, úgy az irritábilis bél szindrómát sem tudjuk igazán meggyógyítani. Emiatt a mi tanácsaink csak arra vonatkozhatnak, hogyan lehet ezt a működési zavart enyhíteni, csillapítani. Illetve hogyan lehet együtt élni a betegség tüneteivel. Főképp azzal, hogy erős székelési inger miatt az étkezés után aránylag rövid időn belül föl kell keresni a mellékhegységet, lévén az étkezés azonnal hasmenést provokál. Emellett egyéb ingerek is kiválthatnak ilyen tüneteket, így például az izgalom és a feszültség is.

- Mi ilyenkor a betegek teendője? Hogyan lehet csökkenteni ezt az ingert?

Jól kezelhető az irritábilis bél szindróma

Már önmagában az javulást eredményez, ha a beteg a kivizsgálásokat követően el tudja hinni orvosának, hogy tünetei mögött nem valamilyen fel nem fedezett betegség húzódik meg. A második lépés a diéta. Sok beteg itt követ el hibát, méghozzá azzal, hogy az irritábilis bél szindrómai tüneteit egyes ételek fogyasztásához köti, a hasmenést provokáló fogásokat pedig mellőzni kezdi étrendjéből. Ez nem megoldás, lévén e betegségnél hasmenést bármilyen étel provokálhat, emiatt pedig az érintettek egyre több ételt mellőznek étrendjükből. Sokan egy idő után már csak vízben főtt krumplit vagy rizst mernek enni. Még akkor is, ha panaszaik e szoros diéta mellett is megmaradnak. Ebből is látszik, hogy a problémát nem az étel minősége okozza, hanem az étkezés ténye provokálja. Emiatt a betegeket arra szoktuk biztatni, hogy nagyon erős és fűszeres, nehéz ételeket ne fogyasszanak, de ennél tovább ne szűkítsék étrendjüket. Emellett fontos, hogy a páciensek gyakrabban egyenek kis adagokat. Ezzel ugyanis kisebb provokációnak teszik ki szervezetüket.

- Az étkezésen túl mire kell figyelni?

Sokat javít a betegek állapotán a rendszeres mozgás, így erre is szoktuk biztatni a betegeket. Fontos az is, hogy a betegség gyökerét kezeljük, azaz megpróbáljuk levezetni, csökkenteni azt a feszültséget, ami rendszerint megvan az irritábilis bél szindrómás betegekben. Ez szintén enyhítheti a panaszokat.

- Mi ennek a módja?

Ez mindig egyénre szabott, de heves tünetek esetén mindig azt tanácsoljuk a pácienseknek, hogy legalább egyszer keressenek fel egy pszichológust vagy pszichiátert. Ezek a szakemberek ugyanis hasznos tanácsokkal tudják ellátni a betegeket. Ez alatt pedig nem homályos és elvont dolgokat kell érteni, hanem azt, hogy segítségükkel megtanulhatják kezelni az életüket. Léteznek ugyanis olyan módszerek - például az autogén tréning -, amelyek enyhíthetik a tüneteket provokáló feszültséget. Ezért van az, hogy a pszichológiai, pszichiátriai kezeléseket követően a betegeknél az irritábilis bél szindróma panaszai nagyban enyhülnek.

- Mi a helyzet akkor, ha ez önmagában nem segít?

Vannak különböző gyógyszeres lehetőségek, amelyek nem tökéletesek. Messze vagyunk ugyanis attól, hogy ezt a betegséget jól tudjuk kezelni. Manapság nagyon divatosak a probiotikumok is, amelyek valamelyest enyhíthetik az irritábilis bél szindróma tüneteit, nagy áttörést viszont nem szabad várni tőlük. Ezek mellett segíthet a bélfertőtlenítő kezelés, ami - probiotikummal kiegészítve - jelentősen csökkentheti a panaszokat. Viszont csak átmenetileg. Léteznek olyan tüneti szerek is, amelyek magát a hasmenést enyhítik, de ezeket nem szabad tartósan szedni. Inkább csak olyan életszituációkban - például színházlátogatáskor vagy egy esti rendezvényen - tanácsos őket alkalmazni, amikor a beteget semmiképp nem kínozhatja hasmenés. Ha pedig eredményt semmi nem hoz, akkor pszichológussal, pszichiáterrel egyeztetve gyógyszeres feszültségoldó, nyugtató kezelés is szóba jöhet. Ez egészen biztosan enyhíti a panaszokat, viszont ezzel a lehetőséggel csak a legvégső esetben szabad élni. Ennek oka, hogy ezek a szerek hozzászokást eredményeznek. Az pedig amúgy sem megoldás, ha a betegeket olyan gyógyszerekkel nyugtatgatjuk, amelyektől álmosak és kábák lesznek. Ennél sokkal szerencsésebb az, ha a beteg jelentős javulást eredményező pszichoterápiára jár.

DU/JAN/15/06

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: