Kiket érint az IBS?

Az irritábilis bél szindróma, avagy IBS egy funkcionális bélbetegség. A betegek panaszainak hátterében ugyanis nem mutatható ki szervi eltérés, hanem azokért a bélrendszer működésbeli zavara felelős.

Magyarországon a gasztroenterológushoz forduló páciensek mintegy harmada számol be IBS-re jellemző tünetekről, azaz egy rendkívül elterjedt problémáról van szó. AzIBSnem okoz szövődményeket, ugyanakkor jelentősen ronthatja az érintettek életminőségét. Mindenképpen fontos tehát a zavar felismerése és megfelelő kezelése.

Az IBS tünetei hátterében nem mutatható ki szervi elváltozás
Az IBS tünetei hátterében nem mutatható ki szervi elváltozás. Fotó: Getty Images

Az IBS diagnózisa negatív diagnózis, magyarán az egyéb szervi vagy működésbeli kiváltó okok kizárásán alapul. Az orvosoknak el kell különíteniük az IBS-t egyéb betegségektől, például a laktózintoleranciától és lisztérzékenységtől, amihez többféle vizsgálatra is szükség lehet. Azirritábilis bél szindrómadiagnózisa akkor mondható ki, ha a panaszok hátterében nem található más kiváltó tényező.

Milyen tünetek figyelmeztethetnek IBS-re? Hogyan kezelhető a zavar? Milyenek a gyógyulási esélyek? Minderről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunk megújult leírásában ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)