Hallókészülékkel, természetesen (x)

A statisztikai adatok szerint a világon minden tizedik ember él együtt a hallássérülés valamilyen formájával. Magyarország lakosságának egytizede, azaz nagyjából egymillió ember nagyothalló. Elgondolkodtató adat, hogy ebből alig két-háromszázezer ember vizsgáltatta ki és kezelteti is hallásproblémáját.

Hangélményeink százai, ezrei fel sem tűnnek

Csak akkor döbbenünk rá, milyen fontos szerepet tölt be a hallás az életünkben, amikor már jócskán segítségre szorulunk. A hallásvesztés általában lassan, szinte észrevétlenül alakul ki. A legtöbb hallásprobléma a belsőfül károsodásaira vezethető vissza, az idegi hallásvesztés leggyakoribb oka a természetes öregedési folyamat, de a zaj, a fertőzések, sérülések is befolyásolják. Ezek mellett olyan egészségügyi-életmódbeli tényezők is meghatározzák, mikor és hogyan változik hallásunk minősége, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a keringési zavarok vagy a dohányzás. Ugyanígy sokat árthatunk füleinknek a stresszel, szorongással is.

hallókészülék, hallásromlás

Az időskorúak szellemi leépüléséért és elszigetelődéséért a hallás gyengülése nagyban felelőssé tehető. Ezt támasztja alá a kutatási eredmény is, amely nemrég kapcsolatot mutatott ki a halláskárosodás és a demencia, azaz az időskori elbutulás között. A kutatások azt is igazolták, hogy a demenciával élők között harminc százalékkal jobb a memóriájuk azoknak, akik hallókészülékkel élnek. Ők valószínűleg nem fáradnak el abban, hogy feszülten figyelik környezetüket, és próbálják értelmezni, kitalálni, mit is kellene hallaniuk.

Hallásunk csökkenésével párhuzamosan megtanulunk egyéb érzékszerveinkre támaszkodni - így például gyakori, hogy a hallássérült elkezdi figyelni a beszélő szájmozgását. Jellemző az is, hogy az érintettek maguk is hangosabban beszélnek, hiszen saját magukat sem hallják, nagyobb hangerővel nézik a TV-t, és előfordulhat, hogy kevesebbet használják a telefont, lemondják a társasági programokat, ahol a zajos környezet miatt állandóan vissza kellene kérdezniük. Ahogyan kevesebbszer tudnak bekapcsolódni a beszélgetésekbe, egy idő után úgy érzik, ignorálják őket, elszigetelődnek, esetleg depressziósak is lesznek. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie!

Ha észleli a problémát, forduljon szakemberhez!

Sokan amint észlelik a problémát, megpróbálják elfedni, ám ezzel nem tesznek jót sem magunknak, sem környezetüknek. Hosszú évek telnek el, mire valaki szakszerű segítséghez folyamodik. Ám ha sorra vesszük, hány esetben szükséges a jó hallás - a biztonságos közlekedéshez, családi vagy társas összejöveteleken, színházban, templomban, zajos étteremben -, akkor könnyen beláthatjuk, hogy már az első árulkodó jeleknél érdemes bejelentkezni hallásvizsgálatra. A hallásvesztés folyamata megfelelő kezeléssel megállítható, szinten tartható, a további romlás pedig megelőzhető! Persze, sok múlik azon, hogy a számunkra legmegfelelőbb készüléket találja meg a hallásgondozó szakember, és hogy mi magunk is türelmesek legyünk, amíg megszokjuk vele a mindennapokat.

Adjunk időt magunknak, és higgyünk benne, hogy még ha időbe telik is megbarátkozni az új helyzettel, hallókészülékünk segítségével hamarosan visszakaphatjuk örömteli tevékenységeinket, kapcsolatainkat!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)