Veszélytelen a letesztelt koronavírus-vakcina

Veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette az új típusú koronavírus elleni első orosz vakcinát az orosz védelmi minisztérium.

Szerdán kiengedték a hadsereg központi, Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő kórházából az oltóanyag klinikai tesztelésében részt vevő önkéntesek első, 18 fős csoportját. A második csoportot a tervek szerint hétfőn engedik majd haza. A kísérlet alanyainak szervezetében antitestek képződtek az új típusú koronavírus elleni oltás hatására.

Ezt tapasztalták a teszalanyok

Koronavírus: nem okozott nem kívánt mellékhatásokat az orosz vakcina - részletek itt!

A kísérleti alanyok közül néhányan azt mondták, hogy a koronavírus elleni vakcina beadását követően átmenetileg hőemelkedés vagy 38 fokos láz jelentkezett náluk, és az oltás helyén pedig enyhe fájdalmat és keményedést éreztek. Az önkéntesek többsége panaszmentes maradt. A tesztért cserébe az alanyok 100 ezer rubel - mintegy 437 ezer forint - honoráriumban részesülnek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus oltás, koronavírus vakcina, koronavírus oltóanyag, koronavírus Oroszország
Az oltás helyén enyhe fájdalmat és keményedést éreztek az alanyok.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az orosz egészségügyi minisztérium Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) által kifejlesztett koronavírus -vakcina tesztelése az egészégügyi felsőoktatási szakintézményben és a Burdenko kórházban, 18 és 65 év közötti férfiakon és nőkön történt. Korábban az egyetem is jelezte, hogy az oltóanyag bevitele utáni első napon többeknél testhőmérséklet-növekedés és fejfájás jelentkezett.

Hamarosan elkezdhetik forgalmazni

A Gamaleja Intézet vezérigazgatója, Alekszandr Gincburg korábban úgy nyilatkozott, hogy várakozásai szerint a koronavírus elleni vakcinát augusztus 12-éig regisztrálni fogja a járványügyi védekezésben illetékes orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor), és az oltóanyag a jövő hónap közepén már forgalmazásba kerülhet. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője, Kirill Dmitrijev szerint pedig Oroszország 200 millió dózis vakcinát tud gyártatni az év végéig.

Oroszországban egyébként jelenleg 26 féle koronavírus-vakcina kifejlesztése zajlik, közülük a novoszibirszki Vektor intézeté hamarosan megkapja az engedélyt a klinikai tesztelésre. Az erre vonatkozó kérelmet kedden kapta meg az egészségügyi tárca. Emellett az országban 114-féle, a COVID-19 diagnosztizálására alkalmas rendszert jegyeztek be. Ezeket már több mint 30 országban alkalmazzák, a laboratóriumi tesztelés pedig jelenleg az ország 794 laboratóriumában zajlik. Oroszországban több mint száz koronavírus-törzset különítettek el.

Koronavírus: kéz a kézben halt meg az 53 éve együtt élő idős házaspár - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: