Veszélyesen terjed a csonttörő láz

Járványt hirdetett a Fülöp-szigeteki egészségügyi minisztérium a dengue-láz (vagy más néven csonttörő láz) gyors terjedése miatt az ország különböző régióiban. A délkelet-ázsiai országban az idén már több mint 600 ember vesztette életét a kórban.

A járvány megfékezésében érintett kormányzati ügynökségek rendkívüli ülését követően közzétett hivatalos adatok szerint január 1-je és július 20-a között több mint 146 ezer megbetegedést jegyeztek fel. Ez 98 százalékkal nagyobb a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált eseteknek - mondta Francisco Duque, a Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter. A tárca 622 olyan halálesetet regisztrált, amely a csonttörőlázhoz köthető. Az áldozatok többsége öt év alatti gyerek volt.

szúnyog, egyiptomi csípőszúnyog, szúnyogcsípés, fertőző betegség, csonttörő láz, járvány
Rohamosan terjed a csonttörő láz. Fotó: 123rf

Jellemző tünetek:

 • magas láz
 • hányinger, hányás
 • erős ízületi és izomfájdalom
 • kiütés
 • vérzés
 • A betegség az ország hét régiójában meghaladta a járványküszöböt, további háromban pedig elérte a járványveszélyt. Mindeközben a megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.

  Rohamosan terjed a betegség

  Nicaraguában idén nyolcan haltak meg, és becslések szerint 55 ezren betegedtek meg a kórban, ezért a közelmúltban járványveszélyt hirdettek. Rosario Murillo alelnök úgy nyilatkozott, hogy a kormány eltökélt a betegség kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (aedes aegypti) elterjedése elleni harcban. A szakemberek fokozzák az irtást és a szúnyog szaporodási helyeinek felszámolását.

  Mindeközben Bangladest is története legsúlyosabb dengue-láz járványa sújtja. Az idén eddig több mint 17 ezer esetet és a betegségből eredő 14 halálesetet jegyeztek fel. Szanija Tahmina, afertőző betegségekellenőrzéséért felelős bangladesi kormányhivatal vezetője szerint egyetlen évben sem volt ilyen magas a betegek száma.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +30 °C
  Minimum: +13, +20 °C

  Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)