Új betegségek és kártevők Közép-Európában

Az éghajlatváltozás következtében egzotikus betegségek és eddig ismeretlen paraziták jelenhetnek meg Közép-Európában, és a pollenhelyzet is fokozódhat - figyelmeztetnek szakértők.

A klímaváltozás hatására több, eddig csak a Földközi-tenger térségében ismert parazita terjedhet el a közép-európai régióban, és nyomukban új betegségek jelenhetnek meg: "Nem pestisben vagy kolerában fogunk fetrengeni, ahhoz túl szigorúak errefelé a higéniai előírások" - mondta Peter Kimmig, a Baden-Württemberg tartományi egészségügyi hatóság szakértője, aki szerint azonban jó esély van rá, hogy megjelenik többek között a birkakullancs, amely az úgynevezett Q-lázat terjeszti. Az állatról emberre terjedő kór a napszúráshoz hasonló tüneteket - lázat, hidegrázást, fejfájást és ízületi fájdalmat - okoz, az esetek öt százalékában azonban tüdő-, vagy májgyulladás lép fel, szélsőséges esetekben pedig tudatzavar is előfordulhat.

Jürgen Knobloch, a tübingeni egyetemi klinika trópusi betegségekre szakosodott intézetének igazgatója szerint hosszabb távon arra is van esély, hogy trópusi betegségek jelenjenek meg a térségben: "Elvileg lehetséges, hogy a következő száz évben a malária észak felé terjed."

A Die Welt című német napilap honlapján megjelent cikk szerint növényvédelmi szakemberek is riadót fújnak: a Dél-Európából származó tölgy búcsújáró lepkehernyó, amelynek szőre súlyos allergiás tüneteket okoz, a meleg következtében már most annyira elszaporodott, hogy az elmúlt években több uszodát és óvodát is be kellet zárni Németországban a levegőben szálló hernyószőr miatt.

Ráadásul a pollennaptár is alaposan átalakulhat: "Idén már sokkal korábban kezdődött a pollenszezon" - mondta el Paul Becker, a freiburgi német meteorológiai szolgálat orvosmeteorológiai osztályának szakértője.

Mindezen túl a növekvő átlaghőmérséklet önmagában is hatással van az egészségre. Az egyre gyakrabban beköszöntő és egyre hosszabbra nyúló hőséghullámok különösen az idősek, kisgyermekek és betegek számára jelentenek veszélyt - tette hozzá Becker.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: