Terjed a madárinfluenza, aggódnak a szakértők

Aggasztónak találja a madárinfluenzás megbetegedések számának emelkedését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet továbbá azt is bejelentette, hogy kész együttműködni a kambodzsai hatóságokkal, miután a napokban két fertőzést is kimutattak egy családnál a délkelet-ázsiai országban.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Kambodzsa egészségügyi hatóságai csütörtökön bejelentették, hogy madárinfluenzában (a H5N1 vírusváltozat okozta fertőzésben) meghalt egy 11 éves lány, majd – az áldozat 12 közeli ismerőse és családtagja körében megkezdett vizsgálat során – az édesapja szervezetében is kimutatták a vírust. Kilenc év után ez volt az első ilyen haláleset az ázsiai országban. A WHO adatai szerint korábban, 2003 és 2014 között 56 madárinfluenza-megbetegedés fordult elő az itt élő emberek körében, ezek közül 37 eset halálos kimenetelű volt.

védőfelszerelés viselő állatorvos oltást ad be egy tyúknak
Madarakat, emlősöket és embereket is megtámad a kór. Fotó: Getty Images

Aggódik a WHO

A madarakat és emlősöket, valamint az embereket érintő madárinfluenzás esetek számának emelkedése miatt „aggasztó” a járványhelyzet – mondta Sylvie Briand, a WHO járványügyi készültségért és megelőzésért felelős igazgatója. Kijelentette, hogy a legutóbbi fejlemények tükrében a WHO felülvizsgálja a H5N1 vírus globális, emberekre vonatkozó kockázatértékelését. Az egyelőre nem tisztázott, hogy Kambodzsában emberről emberre történt-e átvitel, vagy a két megbetegedést „azonos környezeti feltételek” – feltehetően a fertőzött madarakkal vagy más állatokkal való közvetlenebb kapcsolat – okozták-e.

Majdnem hatszáz oroszlánfóka és nagyjából 55 ezer vadon élő madár pusztult el az elmúlt hetekben madárinfluenza következtében Peruban.

1997-ig ismeretlen volt

A halálos kimenetelű emberi madárinfluenza-fertőzés egészen 1997-ig ismeretlen volt, ekkor ütötte fel először a fejét a H5N1 vírus Hongkongban, több ember életét követelve. A  kór a szárnyasokra rendkívül veszélyes, a madárinfluenzában ugyanis már több száz millió csirke és kacsa pusztult el, amióta a betegség 2003-ban pusztító útjára indult és Ázsia-szerte megtizedelte a baromfiállományt.

Az emberek körében a betegség Vietnamban és Thaiföldön szedte a legtöbb halálos áldozatot, de Indonéziában és Kambodzsában is már több ember halálát okozta bizonyítottan.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra