Szemölcs: félrelépés nélkül is elkapható?

Monogám? A párja is? Mégis előfordulhat, hogy szemölcs nő a nemi szervén! Dr. Tisza Tímea elmondja, miként szüntethető meg ez az igazán kellemetlen probléma, amelynek hivatalos neve humán papilloma vírus által okozott nemi szervi szemölcs, kondilóma.

- Ha a bőrön kialakul valami elváltozás, akkor az elég látványos tud lenni, főként, ha mindjárt a nemi szerven jelenik meg valami. Általában mennyi idő után fordulnak orvoshoz a betegek?

- Ez nagyon változó. Van olyan eset, hogy bár egészen feltűnő az elváltozás, mégis évekig elnézegeti valaki, más pedig minden aprósággal orvoshoz szalad. Azért van most egy érdekes változás: mióta az intim testrészeinkre kiemelt figyelem irányul és egész iparágak épültek az intim tájékok szépítésére, tehát mindennapivá vált az intim higiénia, esztétikai-plasztikai sebészet, szőrtelenítés, piercing, tetoválás, azóta hamarabb orvoshoz fordul az, akinek valami kinő ott.

- A nemi szervek környékén megjelenő elváltozásokat szégyellik az emberek?

- Ebben is igen nagy eltérések vannak. Van, aki egy aprócska növedék miatt is szorong, izgul, nem mer orvoshoz menni, szemérmes, más pedig a nagyobb dolgot is semmibe veszi.

- Szégyenérzet, bűntudat is van?

- Igen, ha a nemi szerven jelenik meg valami, és ha esetleg van az illetőnek oka rá, hogy féljen, akkor gyakori a bűntudat. Ha kikacsintott a stabil kapcsolatból, vagy a partner szexuális szabadossága miatt rizikós volt az együttlét, akkor felmerül az illetőben, hogy nemi úton terjedő fertőzést kapott.

- Előfordul, hogy megpróbálkoznak házi kezelésekkel?

- Igen, és olyan is van, hogy várnak: hátha magától elmúlik.

- Nőgyógyász is kezelheti ezt a betegséget?

Jó tudni! Cikkünkből többet megtudhat a HPV-fertőzés tüneteiről és kezeléséről - Mivel ez a leggyakoribb vírusos szexuális úton terjedő betegség, ezért a bőr- és nemi gyógyászok kezelik a legtöbbet. Azonban a nőknek a nőgyógyászukban van bizodalmuk, a betegek egy részét ők látják el, ráadásul a szemölcsök akár a hüvelyben és a méhszájon is megjelenhetnek. A férfiak közül sokan urológushoz mennek. Ha a gáton, a végbél környékén alakul ki a növedék, akkor a beteg végbélsebésznél is kiköthet. Ha a végbélnyíláson belülre is nő a szemölcsből, akkor proktológus szedi ki azt. A kondilóma kezelésére a betegek 60-70 százaléka reagál jól, a maradék 30-40 százalék problémásabb. Nekik nem sikeres a kezelés, vagy visszatér a szemölcs. Ők kötnek ki végül STD centrumokban, specialistánál.

- Miért újulhat ki a szemölcs?

- Előfordulhat például a partner miatt is, aki esetleg nem is sejti, hogy fertőzött, emiatt visszafertőzi a kezelt párját. A betegség ugyanis akár tünet- és panaszmentes is lehet, évekig is lappanghat. Épp ezért előfordulhat, hogy valaki még az előző partnertől kapta el, onnan hozta az új párkapcsolatba.

- Tehát ha valaki az elmúlt hónapokban, sőt akár években monogám volt, és a párja is az, akkor is kijöhet rajta a betegség?

- Igen. Bárki megkaphatja, aki szexuális életet él, egyáltalán nem kell ahhoz könnyűvérűnek lenni, hogy valaki elkapja a HPV-fertőzés valamelyik formáját. Ennek a betegségnek az elkerülésére kevés az óvszer. Körülbelül minden 100. ember megfertőződik. És nem csak közösüléssel, hanem pettinggel, akár tárgyakra rákenődött testnedvekkel is terjed.

A szemölcs igen kínos tünet lehet

A szemölcs igen kínos tünet lehet

- Hogyan kezelik a betegséget?

- Alapvetően kétféleképpen. Az egyik kezelés az orvosi rendelőben történik: a növedéket eltávolítják. Ekkor azonban nem a fertőzést szüntetik meg, mert az nem látható, ottmarad. Ezért fordulhat elő, hogy később máshol kiújulhat. A növedék eltávolítására sok mód van: folyékony nitrogénes fagyasztás, égetés, sebészi lekaparás, lézerezés, kimetszés.

A másik lehetőség az otthoni kezelés. Ez végezhető például ecsetelővel. Egy növényi sejtmérget használnak erre a célra. A szemölcsök elhalnak, leesnek , a seb behámosodik. A hátránya az, hogy erősen irritáló az anyag, könnyen szétkenődik, máshol is fájdalmas pirosságot, gyulladást okoz.

A másik kezelési lehetőség egy kenőcs. Hatóanyaga a szervezet immunrendszerének sejtjeit serkenti arra, hogy a vírussal fertőzött sejtekből álló növedéket, a kondilómát megtámadják. A szer hatására gyulladásos reakció indul be, amely elpusztítja a szemölcsöket. Az az előnye, hogy legritkábban ez után újul ki a betegség, viszont ez a kezelés kicsit időigényesebb és drágább. A betegek számára azonban általában az a legfontosabb, hogy ez a kezelés a szabad szemmel nem látható fertőzést is megszüntetheti, a szemölcsök szinte biztosan nem térnek vissza.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: