Övsömör? Paprikát az orrba!

Az erős paprika fő összetevőjéből készült orrspray új kezelési lehetőséget biztosít az övsömörrel járó súlyos fájdalom kezelésére.

Csökkenthető az övsömör okozta fájdalom

A betegség gyakori szövődménye a herpesz után fellépő (orvosi szóval posztherpetikus) neuralgia. Amerikai kutatóknak korábban egy olyan nazális sprayt sikerült kifejleszteniük, amellyel enyhíthető ez a fájdalom, ha az arcban jelentkezik. A spray az arc érzékeléséért felelős háromosztatú ideg (nervus trigeminus) fájdalomjelzéseit gátolja.

Az övsömört a varicella zoster vírus újraaktiválódása okozza
Az övsömört a varicella zoster vírus újraaktiválódása okozza

Mi okozza az övsömört?

Az övsömört és a bárányhimlőt kiváltó varicella zoster vírus újraaktiválódása okozza. A vírus a bárányhimlő kiváltását követően inaktív állapotba kerül az idegekben, ahol az egészséges immunrendszer kordában tartja a kórokozót. Amikor azonban stressz, valamilyen betegség, vagy az öregedés hatására az immunrendszer meggyengül, a vírus „felébred”. Ez évekkel, sőt akár évtizedekkel az eredeti bárányhimlő fertőzés után is bekövetkezhet.

Ilyenkor a vírus gyulladást és károsodást okoz az idegekben, ami bőrkiütést és fájdalmat vált ki az érintett területen, többnyire a hason, a mellkason, de időnként az arcon is.

Azt nem lehet tudni, miért alakul ki egyes betegekben a súlyos fájdalom az övsömör után , az viszont biztos, hogy ennek kockázata az életkor előrehaladtával nő. Hagyományos kezelése kis dózisú antidepresszánsokkal és epilepszia-gyógyszerekkel történik, amelyek tompítják a fájdalomjelzéseket.

Övsömör esetén a paprika segít

Az amerikai Winston Laboratories által kifejlesztett orrspray az erős paprika fő összetevőjén, a kapszaicinon alapul. A csípős paprika fogyasztásakor a kapszaicin az idegsejtek aktiválásával égő érzést vált ki, és a szakértők úgy vélik, hogy a vegyület az idegsejtek deszenzitizációja révén enyhíti a fájdalmat.

A Kaliforniai Fejfájáskutató Központban 2013-ban kezdték meg azt a kísérletet, mely során 40 közepes-súlyos herpesz utáni neuralgiában szenvedő beteget kezelnek naponta a spray-vel illetve placebóval. Egy korábbi kísérletben a kapszaicint tartalmazó tapasz egy hetes kezelés után a fájdalom 40 százalékos csökkenését eredményezte a herpesz utáni neuralgiában szenvedő alanyokban. A kutatók azt állítják, hogy a gyógyszer spray formában történő alkalmazása hatékonyabb lesz, mint a háromosztatú ideget célzó hagyományos gyógyszerek.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: