Övsömör? Paprikát az orrba!

Az erős paprika fő összetevőjéből készült orrspray új kezelési lehetőséget biztosít az övsömörrel járó súlyos fájdalom kezelésére.

Csökkenthető az övsömör okozta fájdalom

A betegség gyakori szövődménye a herpesz után fellépő (orvosi szóval posztherpetikus) neuralgia. Amerikai kutatóknak korábban egy olyan nazális sprayt sikerült kifejleszteniük, amellyel enyhíthető ez a fájdalom, ha az arcban jelentkezik. A spray az arc érzékeléséért felelős háromosztatú ideg (nervus trigeminus) fájdalomjelzéseit gátolja.

Az övsömört a varicella zoster vírus újraaktiválódása okozza
Az övsömört a varicella zoster vírus újraaktiválódása okozza

Mi okozza az övsömört?

Az övsömört és a bárányhimlőt kiváltó varicella zoster vírus újraaktiválódása okozza. A vírus a bárányhimlő kiváltását követően inaktív állapotba kerül az idegekben, ahol az egészségesimmunrendszerkordában tartja a kórokozót. Amikor azonban stressz, valamilyen betegség, vagy az öregedés hatására az immunrendszer meggyengül, a vírus "felébred". Ez évekkel, sőt akár évtizedekkel az eredetibárányhimlőfertőzés után is bekövetkezhet.

Ilyenkor a vírus gyulladást és károsodást okoz az idegekben, ami bőrkiütést és fájdalmat vált ki az érintett területen, többnyire a hason, a mellkason, de időnként az arcon is.

Azt nem lehet tudni, miért alakul ki egyes betegekben a súlyos fájdalom az övsömör után, az viszont biztos, hogy ennek kockázata az életkor előrehaladtával nő. Hagyományos kezelése kis dózisú antidepresszánsokkal és epilepszia-gyógyszerekkel történik, amelyek tompítják a fájdalomjelzéseket.

Övsömör esetén a paprika segít

Az amerikai Winston Laboratories által kifejlesztett orrspray az erős paprika fő összetevőjén, a kapszaicinon alapul. A csípős paprika fogyasztásakor a kapszaicin az idegsejtek aktiválásával égő érzést vált ki, és a szakértők úgy vélik, hogy a vegyület az idegsejtek deszenzitizációja révén enyhíti a fájdalmat.

A Kaliforniai Fejfájáskutató Központban 2013-ban kezdték meg azt a kísérletet, mely során 40 közepes-súlyosherpeszutáni neuralgiában szenvedő beteget kezelnek naponta a spray-vel illetve placebóval. Egy korábbi kísérletben a kapszaicint tartalmazó tapasz egy hetes kezelés után a fájdalom 40 százalékos csökkenését eredményezte a herpesz utáni neuralgiában szenvedő alanyokban. A kutatók azt állítják, hogy a gyógyszer spray formában történő alkalmazása hatékonyabb lesz, mint a háromosztatú ideget célzó hagyományos gyógyszerek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: