Nyissunk ablakot az egészségre!

Dr. Jack Gilbert, az Argonne National Laboratory mikrobiológusa az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) vancouveri konferenciáján többek között azt javasolta, hogy a kórházak üzemeltetői vegyenek példát a méltán híres Florence Nightingale nővérről, akik százötven évvel ezelőtt azt hangoztatta, hogy a betegek nyitott ablakok mellett jobban gyógyulnak a kórházban.

Gilbert annak a kutatócsoportnak a tagja, melynek feladata a természetben előforduló összes vírus és baktérium azonosítása és kategorizálása. Felszólalásában Dr. Jessica Greenre, az Oregoni Egyetem szakértőjére hivatkozott, aki kísérletével bebizonyította, hogy a szabadon áramló kültéri levegőnek kitett baktériumminták változatosabbak, mint azok, amelyek rendkívül sterilizált környezetben vannak. A lezárt és sterilizált baktériumok között azonban több olyan típusú kórokozó fordult elő, amely károsnak tekinthető.

Gilbert elmondta, hogy amikor a mikrobák szabadon vegyülhetnek egymással, versengeni kezdenek a forrásokért, ami hígító hatást eredményez. Amikor a kórházakat túlságosan fertőtlenítik, sokkal kisebb a verseny, így a káros baktériumok szabad utat kapnak. Ez magyarázza a kórházi fertőzések nagy gyakoriságát, amelyek a teljes sterilizálásra való törekvés ellenére tapasztalható. Olyan ez, mint amikor antibakteriális gyógyszert adnak a betegeknek a kártékony mikrobák kiirtására a bélrendszerben. A szer a jótékony baktériumokat is kipusztítja, ami olyan környezetet hoz létre, amely előnyös a kártékony baktériumok számára. Andreas Voss 2009-es tanulmányára is hivatkozott, amely kimutatta, hogy a kórházi személyzet fele nem mos kezet a mellékhelyiség használata után. A lényeg tehát, hogy bármennyire próbálják is a kórházi dolgozók kiirtani a vírusokat és baktériumokat az adott környezetben, a kártékony kórokozók, amelyek megússzák ezeket az erőfeszítéseket, verseny nélkül szaporodhatnak, és továbbra is fertőzik az embereket.

Gilbert egyik munkatársát is felhozta példának, aki Dél-Amerikában olyan környezetben dolgozik, ahol nincs lehetőség az orvosi eszközök megfelelő sterilizálására, csupán szappanos vízzel tudják lemosni azokat. Munkatársa ennek ellenére a fertőzések alacsonyabb arányáról számolt be, mint a steril környezetekben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: