Nem mondják ki, de ez már világjárvány

A pandémia, vagyis a több kontinensre kiterjedő aktív fertőzés már fennáll a kínai koronavírus esetében, az Egészségügyi Világszervezet mégsem hirdetett még világjárványt. Ennek okairól és következményeiről Kemenesi Gábor virológus fejtette ki véleményét.

Összesen eddig 50 országban regisztráltak már az új típusú koronavírussal megfertőződött beteget, Ázsián kívül Európában, Ausztráliában, Amerikában és Afrikában is megjelent a ‎SARS-CoV-2. Vagyis definíció szerint teljesült már a pandémia, de a WHO továbbra sem hirdette ki. Ennek oka, hogy nem szeretnének pánikot kelteni, minden erejükkel a terjedés megfékezésére koncentrálnának. Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, legutóbb így fogalmazott az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz: "Most nem a félelemnek van itt az ideje, hanem afertőzésmegelőzését és az életek mentését célzó intézkedéseknek."

Koronavírus: Nem fizet mindenért a biztosító Útlemondási biztosítás megléte esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók, ha az új koronavírustól tartva lemondjuk a már befizetett utazást. Részletek itt.

Szakértők szerint ennek ellenére csak idők kérdése, mikor jelentik be hivatalosan is a világjárványt, ezen az állásponton van Kemenesi Gábor virológus is. "Hogy a WHO mikor mondja ki a világjárványt, annak elsősorban intézkedésügyi jelentősége lesz" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, és hozzátette: "Technikailag ezt már világjárványnak nevezzük. Hogy ezt cselekvéstervileg mikor hirdetik ki, az más kérdés."

Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét ellenőrzik a krakkói reptéren. Fotó: Getty Images
Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét ellenőrzik a krakkói reptéren. Fotó: Getty Images

Nehéz megjósolni, itthon hogyan terjed majd a koronavírus

Magyarországon egyelőre talán az a kérdés foglalkoztat mindenkit a legjobban, hogy vajon milyen mértékben terjed majd el nálunk a vírus, ha megjelenik. Mert az már egész biztosan elkerülhetetlen, hogy itthon is felbukkanjon. Kemenesi Gábor szerint ezt nehéz megjósolni, mert nem tudnak eleget a vírus természetéről.

A virológus hangsúlyozta, hogy a legnagyobb kockázatot azok az emberek jelentik, akik a járvány gócpontjaiba utaznak és onnan hazatérnek. "Ők azok, akik továbbadhatják a fertőzést, és újabb gócpontokat nyithatnak, amennyiben az aktuális terület járványügyi hatósága nem szűri ki őket időben. Ám ha időben elcsípik és felmérik a terjedési láncolatokat, akkor nincs baj" - figyelmeztet a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)