Nagy-Britannia már nyerésre áll a járvány elleni küzdelemben

A brit oltási program kiemelkedő sikere és a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése lehetővé tette, hogy Nagy-Britannia a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhessen a személyi felelősség elvének alkalmazására a járványkezelésben.

Korábbi jelzések alapján a brit miniszterelnök várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a héten hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések. A Downing Street megerősítette: hétfő délelőtt kabinetülésen véglegesítik a kormány új stratégiáját, amely azt körvonalazza, hogy az ország miként tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal, és a tervet Boris Johnson részletezi a londoni alsóházban.

das
Nagy-Britannia nyerésre áll a járvány elleni harcban. Fotó: Getty Images

Boris Johnson hivatala hangsúlyozta: Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - a felnőtt lakosság 81 százaléka a koronavírus elleni oltás két alapdózisa mellett az emlékeztető, hatáserősítő harmadik vakcinaadagot is megkapta, és a koronavírus-fertőződéses esetek száma folyamatosan csökken. A Downing Street hétfői ismertetésében ez külön nem szerepel, de az állásfoglalás úgy fogalmaz: a sikeres oltási program eredményeként az ország erőteljes helyzetben van ahhoz, hogy fontolóra vehesse a még érvényben lévő jogi korlátozások megszüntetését.

A legutóbbi adatok valóban a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a vasárnap este zárult 24 órában 25 696, az utóbbi egy hétben 301 709 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében. Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 25,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében - mindenekelőtt a rendkívül fertőző omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt - még rekordot döntött: január 4-én 218 724 új koronavírus-fertőződést azonosítottak. A vasárnap kiszűrt új fertőződések száma így alig több mint a tíz százaléka a januári tetőzés idején mért adatnak. A vasárnap este zárult hétnapi időszakban 1011 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta COVID-19-ben, 19,3 százalékkal kevesebb, mint a múlt vasárnap véget ért egy hétben.

Bár a járványügyi adatok szerint bízhatunk abban, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma lassan lecseng Magyarországon, a pandémiának még nincs vége.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)