Minden ötödik COVID-teszt rossz eredményt ad

Az már korábban bebizonyosodott, hogy nem mindegyik koronavírusteszt ad hiteles eredményt. Ám egy friss kutatás szerint az eddig legmegbízhatóbbnak vélt PCR módszer is gyakran fals értéket mutat.

A PCR a legérzékenyebb vizsgálati módszer a fertőzöttség igazolására, mivel ezzel a koronavírus örökítőanyagát lehet kimutatni. A mintavétel az orrból és a garatból történik. A módszer lényege, hogy felszaporítják a kapott mintában található örökítőanyagot, vagyis a vírus DNS-ét, amely így könnyebben vizsgálható. Ez azonban már a folyamat második lépése, a koronavírus ugyanis az RNS-vírusok közé tartozik. Éppen ezért először úgynevezett reverz transzkriptáz (RT) enzim segítségével DNS-t kell készíteni belőle, amit aztán a PCR (vagyis pontosabb nevén: RT-PCR) folyamán fel lehet szaporítani.

Sok a drága, de nem megbízható teszt Egyre több helyen érhetők el fizetős formában a COVID-19 betegség szűrésére kínált tesztek, cégek és magánemberek is hajlandóak fizetni azért, hogy kiderüljön, átestek-e már az új koronavírus okozta fertőzésen. De óvatosan! Bizonyos módszerek ugyanis csak más vizsgálatokkal együtt, kombinációban alkalmazva nyújtanak megfelelő diagnosztikai információt, az álnegatív tesztek hamis megnyugvást, míg az álpozitívak felesleges riadalmat kelthetnek. Részletek itt.

Az továbbra sem kérdéses, hogy szemben az antigén és szerológiai vizsgálatokkal, a PCR-teszt adja a legbiztosabb eredményt arról, hogy valaki koronavírus fertőzött-e, ám a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem friss kutatása szerint azért itt is nagy a hiba lehetősége. Pontosabban nem is inkább hibáról beszélhetünk, hanem egyszerűen a módszer korlátairól.

Nem mindegy, mikor végeztetjük el a PCR-tesztet. Fotó: Getty Images
Nem mindegy, mikor végeztetjük el a PCR-tesztet. Fotó: Getty Images

Minden az időzítésen múlik

Miután megvizsgáltak 1330 mintát, arra a következtetésre jutottak, hogy afertőzéspillanatában még szinte biztosan nem lehet kimutatni a vírus jelenlétét a teszttel. Ilyenkor 100 százalékban fals negatív eredményt kaptak az orvosok. A fertőzéstől számított negyedik napon ez az arány 67 százalékra csökkent, a nyolcadik napon pedig 20 százalékra. Három hét elteltével pedig ismét felugrott a hamis eredmények aránya 66 százalékra.

A tudósok szerint a tesztelésre legmegfelelőbb időpont a fertőzéstől számított 8. nap, ez általában a tünetek megjelenésétől számított 3. nap. De még ilyenkor is ötből egy PCR-teszt rossz eredményt adott. Ez egyrészt következhet technikai hibából, másrészt a vírus szaporodásának kiszámíthatatlanságából is.

Az eredményekre alapozva a kutatók azt tanácsolják, hogy negatív teszt birtokában is legalább 2-3 hétig legyünk óvatosak. Lehetőleg ne hagyjuk el otthonunkat, ne érintkezzünk másokkal, ha pedig szükséges, mindig viseljünk megfelelő maszkot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: