Miért lehetnek fontosak a koronavírus elleni emlékeztető oltások?

A COVID-19 elleni védőoltások esetében az alapoltási sorozat nem nyújthat élethosszig tartó védelmet az elmúlt években világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus ellen. Időnként újabb emlékeztető oltásokkal lehet érdemes szervezetünk ellenállóképességét megtámogatni. (1) Szükséges lehet továbbra is a COVID-19 megbetegedés megelőzése? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az őszi és téli időszak több szempontból is kedvez a különböző kórokozók terjedésének: az emberek egyre több időt töltenek zárt terekben, az ünnepek közeledtével pedig a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedéseken is nagyobb lesz a zsúfoltság, ami miatt a kórokozók könnyebben gazdát cserélhetnek. A régebb óta ismert náthát és influenzaszerű megbetegedéseket előidéző kórokozók mellett az utóbbi években a világjárványt okozó koronavírus esetében is több hullámban jelentkeztek az esetszám-növekedések a téli időszakban. (2)

A kutatásoknak és vakcinafejlesztéseknek köszönhetően az influenza és pneumococcus elleni védőoltások mellett a koronavírus ellen is rendelkezünk védőoltásokkal. (2, 3) Napjainkban az egyik fontos kérdés, hogy javasolt-e további védőoltás felvétele akkor is, ha korábban már több adaggal is immunizálva lettünk.

koronavírus, COVID-19, oltás, védőoltás, vakcina, emlékeztető oltás
A vakcináknak továbbra is kulcsszerepe lehet a vírus elleni küzdelemben. Fotó: Getty Images

Kinek lehet fontos az emlékeztető oltás?

A koronavírussal természetes úton történő fertőződés, vagy bármelyik COVID-19 elleni védőoltás által kiváltott immunválasz eredményeként specifikus ellenanyagok jelennek meg a szervezetünkben. Az immunrendszerünk ezek segítségével hatékonyabban tud védekezni abban az esetben, ha a vírus ismét megpróbál megfertőzni, illetve megbetegíteni minket. Nem feltétlenül véd ugyan meg teljesen a fertőződés ellen, viszont csökkentheti a tünetek súlyosságát, és annak veszélyét, hogy a fertőzött kórházi ápolást igényeljen. (4) 

Idővel a szervezetünkben lévő ellenanyag szintje csökkenni kezd. Megfigyelések szerint az oltás beadását követő 4-5 hónapban az általa nyújtott védettség már gyengébb lesz, amely az emlékeztető védőoltásokkal megerősíthető. Ahogy az elnevezés mutatja, ez az újabb adag vakcina emlékezteti a szervezetet a specifikus ellenanyagok termelésére, azaz az immunvédelemre. Magyarországon már nemcsak a harmadik, de a negyedik adag vakcinát is igényelhetik az arra jogosultak a kezelőorvos ajánlásától függően. Ezekkel az oltásokkal a szervezetet felkészíthetjük a koronavírussal történő ismételt találkozásra, ráadásul a magasabb átoltottságnak köszönhetően kisebb lehet az esélye az újabb, veszélyesebb vírusmutációk kifejlődésének. (1) 

Az omikron variánssal megfertőződött emberek rendszerint enyhébb tüneteket (torokfájás, láz, fáradtság) tapasztalnak, mint a korábbi járványhullámok során megbetegedők. Mivel a vírus változása kiszámíthatatlan, a vakcináknak továbbra is kulcsszerepe lehet a vírus elleni küzdelemben. (1)

Hazánkban továbbra is minden 5 évnél idősebb egyénnek szakmailag javasolt az alapimmunizálást követő emlékeztető oltás, aki legalább 4 hónapja kapta meg az előző adag vakcinát. Fontos azonban, hogy az emlékeztető oltás szükségességéről és típusáról az oltóorvos dönthet. (4)

Referenciák:

  1. Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségvonal: COVID-19 elleni emlékeztető oltások. Elérhető: https://egeszsegvonal.gov.hu/covid-19/emlekezteto-oltasok.html, utolsó megtekintés: 2022. 11.17.
  2. Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségvonal: Szezonális légúti megbetegedések. Elérhető: https://egeszsegvonal.gov.hu/s-sz/1081-szezonalis-leguti-megbetegedesek.html?highlight=WyJsXHUwMGU5Z1x1MDBmYXRpIl0=, utolsó megtekintés: 2022. 11. 18.
  3. Nem kötelező, ajánlott felnőttkori védőoltások. Elérhető: https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/nem-kotelezo-felnott.html, utolsó megtekintés: 2022. 11. 17. 
  4. Nemzeti Népegészségügyi Központ Szakmai ajánlás a COVID-19 elleni védőoltások alkalmazásához. Elérhető: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/nnk_eljarasrend_2022.01.14._negyedik_oltas.pdf. Frissítés: 2022.01.14. Utolsó megtekintés: 2022. 11. 17.

PP-UNP-HUN-0167, OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/75977-2/2022 Anyag lezárás dátuma: 2022.11.23. Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A jelen cikk nem helyettesíti kezelőorvos tanácsát az oltásokra vonatkozóan. Koronavírus elleni védőoltásokra vonatkozó vagy személyre szóló egészségügyi tanácsért forduljon kezelőorvosához.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: