Megállítja-e a koronavírust a tavasz?

A koronavírus a hideg, nyirkos időt szereti, így sok szakember arra számít, a tavasz, de még inkább a nyár beköszöntével szép lassan kifullad a járvány. De valóban van értelme az egyre melegedő hőmérséklettől várni a megváltást?

"A koronavírus - a fizikai ellenálló képességét tekintve - nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a beszáradásra és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése" - idéztük korábbi cikkünkben Rusvai Miklós virológust, aki az M1 aktuális csatornán beszélt az új típusú koronavírusról.

A hangsúly azonban a "reménykednek" szón van, a koronavírus ugyanis nincs annyi ideje jelen, hogy a tudósok meggyőző adatokat gyűjthettek volna arról, mennyire viseli jól a magasabb hőmérsékletet. "Egyelőre annyit tehetünk, hogy analógiát keresünk más, hasonló úton terjedő betegségekkel" - mondja Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

A koronavírus tünetei és kezelése Tavaly december óta tízezreket betegített meg az új koronavírus okozta járvány (COVID-19). Összefoglaltuk, mit kell tudni az immár több tucat országban megjelent fertőzésről. Részletek itt.

Télen könnyebben terjednek a vírusok

Az olyan légzőszervi megbetegedések, mint az influenza vagy a megfázás, szezonálisan jelentkeznek, így viszonylag egyszerű behatárolni, mikor kezdenek terjedni, és mikorra enyhül a fertőzéshullám - a kordában tartásuk tehát nem igényel túl nagy fejtörést. Az is ismert, hogy bizonyos környezeti körülmények segítik a vírusok terjedését, ilyen például az alacsony hőmérséklet, a páratartalom, és az a tény, hogy télen hajlamosabbak vagyunk zárt térben, egymás közelségében tartózkodni.

Maszkot viselő turista fotózza a nevezetességeket Rómában
Maszkot viselő turista fotózza a nevezetességeket Rómában. Fotó: Getty Images

Simon Clarke, a Readingi Egyetem mikrobiológusa elmagyarázta: télen azért terjednek jobban a légúti megbetegedések, mert a hideg irritálja az orrjáratokat, légutakat, ami hajlamosabbá tesz minket a vírusfertőzésekre. Tovább fokozza a kockázatot, hogy a száraz, hűvös időben messzebbre repülnek az emberek által kiköhögött kórokozók, és hosszabb ideig megmaradnak a levegőben, következésképp nagyobb "sikerrel" fertőzhetnek. A legtöbb légúti megbetegedéshez hasonlóan egyébként a koronavírus is cseppfertőzés - és hasonlóan a SARS kórokozójához, széklet - útján terjed.

Eltűnhet, de vissza is tér a koronavírus?

"Elképzelhető, hogy tavasszal valóban fellélegezhetünk, de biztosat egyelőre nem lehet mondani. Azt azonban valószínűtlen, hogy rosszabbra fordulnak a dolgok" - summázza a mikrobiológus. Hunter egyetért ezzel, ám hozzáteszi: kérdés, hogy ha el is tűnik a koronavírus, újra visszatér-e a meleg évszakok után. "El tudom képzelni, hogy feléled, ha megint jön a tél" - szögezte le.

Forrás: reuters.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)