Közös pohártól is kaphatunk agyhártyagyulladást?

Poharak és üvegek közös használatával is lényegesen nő az agyhártyagyulladás terjedésének veszélye - állítja egy ausztrál kutató.

Dr. Claire Swain munkájából kiderül, hogy az általa 8 éve tanulmányozott Meningococcus baktérium az emberi testen kívül négyórás és hétnapos időintervallumon belül életképes. A kórokozó esélyeiben kulcsszerepet játszanak a környezeti tényezők. "A hőmérséklet és a páratartalom a leglényegesebb" - mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy világszerte a hűvösebb és szárazabb téli hónapokban szokott tetőzni a járvány.

"A XX. század elején még úgy gondolták, hogy a baktériumok gazdatest nélkül életképtelenek. Az 1960-as évek végére sikerült kimutatni, hogy van esély a túlélésre, de a vizsgálati lehetőségek korlátai miatt nem igazán foglalkoztak a kérdéskörrel. Éppen ezért kevés korábbi munka állt rendelkezésemre" - magyarázta Dr. Swain, aki az Otagói Egyetem fogorvostudományi kara által felajánlott mesterséges nyálmintákkal tesztelte a baktériumok túlélését üveg- és műanyag felületen egyaránt. Az vizsgált törzsek között volt az a B-vonal is, amely az elmúlt két évtizedben járványt okozott Új-Zéland területén.

Kiderült, hogy valamennyi meningococcus törzs túlélte a környezet kiszáradását is, egy esetben 10 nappal is. A baktériumok lényegesen tovább maradtak életben üvegen, mint műanyagon. Dr. Swain hozzátette: a kórokozóból a fertőzéshez szükséges mennyiség nem úgy hat az állatokra, mint az emberekre, éppen ezért állatkísérletek útján nincs lehetőség a tanulmányozásra.

"Az agyhártyagyulladást okozó baktérium átvitelének veszélye tehát világos. A hordozók üvegeken, poharakon és evőeszközökön hagyott nyál útján is fertőzhetnek. Nem feltétlenül kell ehhez a szájukba venniük az említett tárgyakat, elég például rátüsszenteniük" - összegezte Dr. Swain.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: