Koronavírus: veszélyes lehet lazítani az ausztráloknál

Ausztrál közgazdászok a javuló helyzet ellenére ellenzik a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését.

Több mint 150 vezető ausztrál közgazdász arra figyelmeztette hétfőn a kormányt, hogy ne lazítson a koronavírus-járvány megfékezésére hozott közösségi távolságtartás szabályain, jóllehet a fertőzési ráta több hetes mélypontra süllyedt a szigetországban. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően negyven alá csökkent a napi fertőzések száma.

Koronavírus: közel 2,5 millió fertőzött világszerte Már majdnem 2,5 millió koronavírussal fertőzött embert tartanak nyilván világszerte. A nyugati országok egy részében a járvány már tetőzött, az élet viszont még sokáig nem állhat majd vissza a régi kerékvágásba. Kattintson a részletekért!

Eddig elkerülték a tömeges fertőzést

Ausztrália a határzár elrendelésének és az emberek mozgását korlátozó szigorú intézkedéseknek köszönhetően eddig elkerülte, hogy a koronavírus tömegesen szedjen áldozatokat, szemben a világ számos más fejlett országával. Míg az intézkedéseknek köszönhetően az új fertőzések napi száma negyven alá csökkent, a korlátozások várhatóan 16 éves csúcsra, tíz százalékra röpítik a munkanélküliséget. Miközben egyre többen követelik emiatt a korlátozások enyhítését, hétfőn 157 vezető egyetemi közgazdász arra szólította a kormányt, hogy a járvány megfékezését tekintse elsődleges feladatának. "Nem lehet működő gazdaságunk, ha előbb nem orvosoljuk átfogóan az egészségügyi válságot" - írták.

A szörfözés, mint egyéni szabadidős sporttevékenység, továbbra is megengedett az országban. Fotó: MTI/AAP/Dave Hunt
A szörfözés, mint egyéni szabadidős sporttevékenység, továbbra is megengedett az országban. Fotó: MTI/AAP/Dave Hunt

Az ausztrál kormány és a központi bank 203 milliárd amerikai dollárnak (66 ezer milliárd forint) megfelelő összeget pumpálna a gazdaságba a járvány okozta károk enyhítésére. Scott Morrison miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy legalább négy hétig nem fog enyhíteni a korlátozásokon, és több tagállam miniszterelnöke is a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartására szólította a lakosságot. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a 25 milliós Ausztráliában 6547 fertőzött van, és 67-en haltak bele a koronavírus okozta betegségbe.

Napi 78 menzaadagot visz ki tanítványainak egy brit tanár, a 18 kilós csomagot a hátán és mellén cipeli. Felajánlásáról bővebben az nlc.hu cikkében is olvashatunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső