Koronavírus: van, ahol minden korlátozást eltörölnek

Februártól az utolsó járványügyi korlátozó intézkedés is megszűnik Dániában - jelentette be Mette Frederiksen, az észak-európai ország miniszterelnöke szerda esti sajtótájékoztatóján.

Mára a koronavírus-fertőzések közel 90 százalékát az omikron variáns okozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb heti jelentése szerint.

"Ma este megvonhatjuk a vállunkat, és újra mosolyoghatunk. Rendkívül jó híreink vannak: most már eltörölhetjük az utolsó koronavírus miatti korlátozásokat Dániában" - fogalmazott a kormányfő a Politico beszámolója szerint. A korlátozások megszüntetéséről a dán parlament járványügyi bizottságának javaslatára, illetve a főbb politikai pártok együttes támogatásával született döntés. Az utolsó intézkedések február elsejétől kerülnek hatályon kívülre.

Dániában februártól feloldják az összes koronavírus miatt elrendelt járványügyi korlátozást
Dániában februártól feloldják az összes koronavírus miatt elrendelt járványügyi korlátozást. Fotó: Getty Images

A bejelentés körülményeihez hozzátartozik, hogy Dániában éppen az utóbbi időszakban kezdi megvetni a lábát a BA.2, a koronavírus omikron variánsa új változata , és szerdán több mint 46 ezer új fertőzést igazoltak az országban. "Az elmúlt hetekben nagyon magas fertőzésszámokat láttunk, valójában a legmagasabbakat az egész pandémia során. Ennek tükrében talán furcsa és ellentmondásos dolognak tűnhet, hogy készen állunk a korlátozások elengedésére" - ismerte el Frederiksen.

Magnus Heunicke egészségügyi miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Dániában jelentős a különbség a fertőzések és az intenzív ellátásra szoruló COVID-19-betegek száma között, ami elsősorban a megerősítő oltások magas felvételi arányának köszönhető a dánok körében. "Ez az oka, hogy miért biztonságos és helyes döntés mégis ez éppen most" - hangsúlyozta a tárcavezető. A Dán Egészségügyi és Gyógyszerészeti Hatóság adatai szerint az ország 12 évnél idősebb lakosságának 82 százaléka kapta meg eddig az alapimmunizáláshoz szükséges első két oltásdózist, míg a megerősítő harmadik adagot mintegy 50 százalékuk adatta be magának.

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakulnak Magyarországon a védettségi igazolványok, amelyek hosszú távú érvényességét harmadik oltáshoz kötik.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: