Koronavírus: újabb járványhullámtól tart Kína

Tovább csökkent a napi koronavírusos fertőzések száma Kínában, de sokan a járvány második hullámától tartanak, ezért több helyen újabb korlátozásokat léptettek életbe, míg máshol az óvintézkedések folytatólagos betartására szólították fel a lakosságot.

Szerdán csupán 35 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak az ázsiai országban, akik ráadásul mind külföldről érkeztek. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint az igazolt fertőzöttek száma ezzel 81 ezer 589-re nőtt, míg szerda éjfélig bezárólag összesen 3318 ember halt bele a vírus okozta betegségbe (COVID-19). Emellett 55 újabb tünetmentes fertőzöttről adtak hírt, velük együtt jelenleg 1075 panasz nélküli vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vuhan, Kína, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, védőmaszk
Utasok egy metrószerelvényen a közép-kínai Vuhanban március 29-én. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kínában a járvány második hullámának kiküszöbölésére ismét bezáratták a nemrégiben újranyitott mozikat, Peking vezetése pedig arra szólította fel a városban élőket, hogy otthonaikon kívül viseljenek maszkot, illetve továbbra is kerüljék a társas érintkezést másokkal. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap arról számolt be, hogy a járvány második hullámának kialakulásától tartva az ország középső részén egy megyét vesztegzár alá helyeztek. A Honan tartományban található Csia megyében kedden lépett életbe a kijárási tilalom. A megye mintegy 600 ezer lakója csak különleges engedély birtokában hagyhatja el otthonát, és csupán a nélkülözhetetlennek minősített vállalkozások és üzletek folytathatják a tevékenységüket.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ősszel érkezhet leghamarabb védőoltás a koronavírus-fertőzés megelőzésére. Részletek itt.

A SCMP arról is hírt adott, hogy a kínai katonaság tudósai külföldön tesztelnének egy kísérleti védőoltást az új koronavírus (SARS-CoV-2) ellen. A vakcina március 16-án Vuhanban megkezdett klinikai tesztje első szakaszának eredményeit áprilisban teszik majd közzé. Csen Ling, a Légzőszervi Betegségek Állami Laboratóriumának virológusa a lapnak elmondta: a második és harmadik szakaszban több ezer alanyra lenne szükség, ezért a jelenleg a járvány által leginkább sújtott országokban gyorsabb és pontosabb eredmények születhetnének. Miután Kína már megfékezte a vírus terjedését, jelenleg nincsen elegendő igazolt fertőzött az országban a további tesztekhez.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)