Koronavírus: újabb járványhullámtól tart Kína

Tovább csökkent a napi koronavírusos fertőzések száma Kínában, de sokan a járvány második hullámától tartanak, ezért több helyen újabb korlátozásokat léptettek életbe, míg máshol az óvintézkedések folytatólagos betartására szólították fel a lakosságot.

Szerdán csupán 35 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak az ázsiai országban, akik ráadásul mind külföldről érkeztek. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint az igazolt fertőzöttek száma ezzel 81 ezer 589-re nőtt, míg szerda éjfélig bezárólag összesen 3318 ember halt bele a vírus okozta betegségbe (COVID-19). Emellett 55 újabb tünetmentes fertőzöttről adtak hírt, velük együtt jelenleg 1075 panasz nélküli vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vuhan, Kína, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, védőmaszk
Utasok egy metrószerelvényen a közép-kínai Vuhanban március 29-én. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kínában a járvány második hullámának kiküszöbölésére ismét bezáratták a nemrégiben újranyitott mozikat, Peking vezetése pedig arra szólította fel a városban élőket, hogy otthonaikon kívül viseljenek maszkot, illetve továbbra is kerüljék a társas érintkezést másokkal. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap arról számolt be, hogy a járvány második hullámának kialakulásától tartva az ország középső részén egy megyét vesztegzár alá helyeztek. A Honan tartományban található Csia megyében kedden lépett életbe a kijárási tilalom. A megye mintegy 600 ezer lakója csak különleges engedély birtokában hagyhatja el otthonát, és csupán a nélkülözhetetlennek minősített vállalkozások és üzletek folytathatják a tevékenységüket.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ősszel érkezhet leghamarabb védőoltás a koronavírus-fertőzés megelőzésére. Részletek itt.

A SCMP arról is hírt adott, hogy a kínai katonaság tudósai külföldön tesztelnének egy kísérleti védőoltást az új koronavírus (SARS-CoV-2) ellen. A vakcina március 16-án Vuhanban megkezdett klinikai tesztje első szakaszának eredményeit áprilisban teszik majd közzé. Csen Ling, a Légzőszervi Betegségek Állami Laboratóriumának virológusa a lapnak elmondta: a második és harmadik szakaszban több ezer alanyra lenne szükség, ezért a jelenleg a járvány által leginkább sújtott országokban gyorsabb és pontosabb eredmények születhetnének. Miután Kína már megfékezte a vírus terjedését, jelenleg nincsen elegendő igazolt fertőzött az országban a további tesztekhez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: