Koronavírus: tünetmentesen fertőz a legjobban

Egy friss kínai kutatás eredménye szerint mindenkinek érdemes maszkot hordania, mivel legnagyobb eséllyel akkor adható át az új koronavírus, amikor még semmi jele nem tapasztalható a betegségnek.

Az már korábban kiderült, hogy a SARS-CoV-2 már az úgynevezett inkubációs időszakban - vagyis amikor a gazdaszervezet még nem mutat tüneteket - is fertőz. Ez az egészségügyi szakemberek szerint nagyjából 14 napos időszakot jelent, de egyes kutatások szerint akár 3 hét is lehet. Éppen emiatt terjedhetett el jóval gyorsabban és szélesebb körben, mint az ezt megelőző koronavírus-járványok (SARS, MERS), mivel ezúttal látszólag egészséges emberek is átadhatják a betegséget bárkinek.

Nem mindig légúti panaszokkal jelentkezik a COVID-19. A koronavírussal fertőzött betegek egy része csalánkiütéshez hasonló bőrtüneteket tapasztalt. Erről korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.

A legtöbb országban azonban a tünetmentes embereket nem szűrik. Egy új kutatás pedig most rávilágított, hogy ez nagy hiba lehet, mivel a Vuhanból kiindult új koronavírus fertőzőképességének csúcspontja a tünetek megjelenésekor vagy még azelőtt van. Kínai tudósok a Kantoni Orvosi Egyetemmel és az Egészségügyi Világszervezet fertőző betegségeket vizsgáló központjával együttműködve összesen 414 darab torokmintát vettek 94 COVID-19-cel diagnosztizált betegtől. Az eredményeik pedig azt mutatták, hogy az új típusú koronavírus közvetlenül a tünetek megjelenése előtt volt jelen a legnagyobb számban a szervezetben, később fokozatosan csökkent a mennyisége.

Mivel tünetmentesen még jobban fertőzhet a vírus, mindenkinek ajánlott a maszk viselése. Fotó: Getty Images
Mivel tünetmentesen még jobban fertőzhet a vírus, mindenkinek ajánlott a maszk viselése. Fotó: Getty Images

A kutatás vezetői hangsúlyozták, hogy a vizsgálatok során a páciensek szubjektív memóriájára kellett támaszkodniuk, tehát ők adták meg, hogy szerintük mikor tapasztalták a fertőzés első tüneteit. Emiatt nem tekinthetők teljesen megbízhatónak az eredmények, ám összhangban vannak más, korábbi tanulmányok meglátásaival.

Ennek fényében pedig különösen fontos, hogy továbbra is óvatosak maradjunk. Vegyük komolyan a kijárási korlátozás szabályait, ha pedig kimozdulunk otthonról, akkor is minden esetben viseljünk maszkot, ha teljesen egészségnek érezzük magunkat, továbbá tartsunk legalább másfél-két méter távolságot a többi embertől.

Forrás: Nature Medicine

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: