Koronavírus: súlyos elmaradásban vannak a Janssen-vakcinák

Késik a Janssen-vakcinák európai uniós (EU) tagállamokba történő szállítása. A várakozások szerint azonban ez csak ideiglenes fennakadást jelent, és a vállalat hamarosan pótolja majd a kieső koronavírus elleni oltóanyagokat.

A Johnson and Johnson ígérete szerint teljesíti majd a szerződésben szereplő vakcinamennyiség szállítását a második és a harmadik negyedévre vonatkozóan is, illetve egészen az év végig - jelentette be közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Ennek megerősítésére azért volt szükség, mert az uniós tagállamok aggodalmukat fejezték ki az egyadagos koronavírus -oltásokkal kapcsolatos késések miatt. "Az uniós bizottság kapcsolatban van az EU oltási portfóliójában szereplő valamennyi vakcinagyártóval, és egyeztet az oltóanyag-szállítási terveikről" - nyugtatta le a kedélyeket a szóvivő.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Janssen-utánpótlás érkezett a Békés Megyei Kormányhivatalba hétfőn.Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az előzmények

Janssen-vakcina: problémák adódtak a szállítással - kattintson!

Az amerikai vállalat eredetileg azt tervezte, hogy április 1-jétől kezdi meg az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcináinak kiszállítását az EU-ba, de a gyártási nehézségek miatt április közepére halasztotta a szállítás megkezdését. Május közepén azonban kiderült, hogy a cég várhatóan az újabb adagokat is jelentős késéssel szállítja majd ki az Európai Unióba, a szerződésben rögzítettektől eltérve.

Nagy a csúszás

A brüsszeli testület egyébként még október 8-án kötött megállapodást a Johnson and Johnsonnal 200 millió adag COVID-19 elleni oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével. A szerződésben a cég azt vállalta, hogy a második negyedévben 55 millió egyadagos vakcinát juttat el az EU-tagországokba, ebben az időszakban azonban kevesebb mint 5 millió adagot szállított le. Az EU-nak szánt vakcinaadagokat az Egyesült Államokban, valamint a cég hollandiai gyárában állítják elő.

Koronavírus: kinek nem ajánlott a Janssen-vakcina? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: