Koronavírus: sokkal korábban eljutott Európába, mint hittük

A 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét a spanyol kutatók.

A spanyol kutatók adatai arra utalnak, hogy az új típusú koronavírus már jóval azelőtt is köztünk volt, hogy először diagnosztizálták volna a világon a COVID-19-et.

Mégsem Kínából indult?

Az új koronavírus felbukkanását 2019. december elején jelentették be a kínai Vuhanban, és a betegség később az egész világon elterjedt. Az első hivatalos európai esetet Franciaországban jegyezték 2020. január végén, azonban - mint a napokban kiderült - Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében már tavaly decemberben kimutatható volt az új kórokozó. A betegség terjedésének kronológiáján azonban még nagyobbat csavar a Barcelonai Egyetem által vezetett kutatás.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Spanyolország, koronavírus terjedése, koronavírus Európa
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Spanyolország, koronavírus terjedése, koronavírus Európa

Bár a COVID-19 egy légzőszervi betegség, a kutatók már viszonylag korán bizonyították, hogy nagy mennyiségű koronavírusgenom található a szennyvizekbe kerülő székletekben. A spanyol kutatók két nagy barcelonai szennyvízkezelő vízmintáit elemezték 2020. április 13-a után. "Ezekben a mintákban a SARS-CoV-2 genomjának szintje megegyezett a koronavírusos esetek számának alakulásával a lakosság körében" - mondta Albert Bosch professzor, a tanulmány koordinátora.

Már jóval korábban fertőzhetett

Később az előző hónapokból származó lefagyasztott szennyvízmintákat elemezték, amelyek megmutatták a SARS-CoV-2 genom növekvő jelenlétét 2020. január eleje és március eleje között, ami a koronavírus spanyolországi megjelenését még korábbra tette: már január 15-i mintákban kimutatták a vírus jelenlétét, 41 nappal az első hivatalosan regisztrált megbetegedés előtt.

Koronavírus: rájöttek az egyik furcsa tünet okára - a részletekért kattintson!

A kutatók ezután 2018 januárja és 2019 decembere között vett mintákat is megvizsgáltak, ami megdöbbentő eredményt mutatott: a SARS-CoV-2 genom jelenlétét 2019 márciusában. “Valamennyi minta negatív volt, kivétel a 2019. március 12-ei, amelyben a genom jelenléte alacsony, de pozitív volt" - írták a közleményben.

"Barcelonában sok vendég fordul meg, turisták és szakmai látogatók" - magyarázta Bosch, aki lehetségesnek nevezte, hogy hasonló helyzet előfordult a világ más részein is. Mivel a koronavírus-fertőzés az esetek többségében influenzaszerű tünetekkel jár, lehetséges, hogy ezeket influenzának hitték.

A fertőzöttek egészen kis százaléka rendkívül sok embernek adhatja tovább a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: