Koronavírus: rájöttek az egyik furcsa tünet okára

A koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet a szaglás romlása vagy elvesztése, amely akkor is jelentkezhet, ha orrunk nem váladékozik. Ezt sokáig nem tudták megmagyarázni, a francia kutatók azonban a betegek CT-felvételeinek elemzése során rájöttek a jelenség okára.

A koronavírus-fertőzés szokatlan tüneteiről korábbi cikkünkben olvashat bőveben - kattintson ide!

A nátha és a megfázás gyakori velejárója a szaglás romlása vagy átmeneti elvesztése, ennek okát azonban könnyen kitalálhatjuk: a termelődő orrváladék eldugítja az orrunkat, így az illatmolekulák nem tudnak eljutni a szaglósejtekhez. Az új típusú koronavírus okoztafertőzésazonban még akkor is szaglásvesztést idézhet elő, ha orrunk nem váladékozik, így a szakemberek nem tudták megmagyarázni a mögötte álló okokat - egészen mostanáin.

Ez okozza a szaglásvesztést

A 24.hu ugyanis arról számolt be, hogy a párizsi Lariboisière Egyetemi Kórház kutatói a koronavírusos betegek CT-felvételeit elemezve megállapították, hogy a szaglásvesztést az orr nyálkahártyájának gyulladása okozza, ami ugyanúgy eltömíti a szaglóréseket, mint a váladék, csak ezt nem érezzük. A légzésünk ugyanis ugyanolyan akadálytalan, mint máskor, ám ettől még a szaglósejtekig ugyanúgy nem tudnak eljutni az illatmolekulák. A kutatók a JAMA Otolaryngol Head Neck Surgery tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szaglás, koronavírus tünetek, koronavírus-fertőzés,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szaglás, koronavírus tünetek, koronavírus-fertőzés,

Így zajlik a folyamat

Az új típusú koronavírus egyébként az ACE2 receptorokhoz kötődik a testünkben és a TMPRSS2fehérjesegítségével fertőzi meg a sejtjeinket, amelyek így elkezdik legyártani a vírus örökítőanyagát. A folyamat hatására azonban beindul az immunrendszer védekező mechanizmusa is, és gyulladások alakulnak ki a szervezetünkben - épp ez az, ami igazán veszélyessé teszi ezt a kórokozót.

A kutatók korábban úgy vélték, hogy a koronavírus konkrétan a szagló érzéksejteket semmisíti meg - ezek felelnek azért, hogy az illatmolekula jeleit eljuttassák az agy azon a részébe, ahol ezek érzetté alakulnak. A szaglósejtekben azonban nincsenek ACE2 receptorok - a szaglósejtek munkáját segítő, úgynevezett szusztentakuláris sejtekben viszont vannak. Valószínűleg ezek a sejtek károsodnak a koronavírus-fertőzés következményeként, majd az immunválasz miatt megduzzadnak, a beteg pedig átmenetileg elveszíti a szaglását. Fontos azonban kiemelni, hogy maguk a szaglósejtek nem sérülnek meg a folyamat során, így a gyulladás mértékének csökkenésével párhuzamosan viszonylag gyorsan visszanyerjük a szaglásunkat. A szusztentakuláris sejtek egyébként is könnyen regenerálódnak: még az egészséges emberek esetében is folyamatosan elhalnak és megújulnak.

A koronavírustól tartva úgy kitakarította a pár a házat, hogy egyikük belehalt a vegyszerek okozta mérgezésbe - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció