Koronavírus: péntektől szigorítanak Budapesten

A koronavírus-járvány második hulláma miatt szigorodnak a maszkviselési szabályok Budapesten. A maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak majd - döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.

A koronavírus-járvány második hulláma már Magyarországon is kezdetét vette, és más országokhoz hasonlóan itthon is a fővárosban terjed a leginkább az új kór. Ezért Karácsony Gergely főpolgármester a maszkviselési szabályok szigorítását javasolta, amelyet a testület egyhangúlag támogatott. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől élnek az új szabályok.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus Budapest, koronavírus maszk, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés, koronavírus védőeszköz, koronavírus mozi, koronavírus színház
Moziba, színházba és cirkuszba is csak maszkban mehetünk. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezek lesznek az új szabályok

Az üzleteken és a tömegközlekedési eszközökön kívül a mozikban, a színházakban, a hangversenyeken, a cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében. A döntéssel egyidőben arra kérik a fővárosi mozik és színházak üzemeltetőit, hogy a maszk nélkül előadásra érkező nézők részére biztosítsanak maszkot. Ha pedig ezeken a helyeken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Koronavírus: maszkot osztanak a fővárosban - részletek itt .

A rendelet kivételként határozza meg az említett helyszíneken való étel- és italfogyasztást. A maszkviselési kötelezettség ugyanakkor az előadókra nem vonatkozik majd, mivel az nagyban megnehezítené a művészi önkifejezést - írták az elfogadott javaslatban.

Kit büntethetnek meg?

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a koronavírus -fertőzés terjedésének megakadályozását célzó maszkviselési szabályokat. Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő, közigazgatási bírság kiszabására pedig a főjegyző jogosult. A fővárosi önkormányzat egyébként már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés - például az orr szabadon hagyása - is a szabály megszegésének minősül. Rendelkeztek arról is, ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

Pécsen és Szombathelyen is 7 iskolai osztály került karanténba - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: