Koronavírus: nincs pánik a rendelőkben

Eddig nem érkezett olyan jelzés a háziorvosoktól a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felé, hogy a náthás, influenzás betegek attól tartanának, az új koronavírus (2019-nCoV) fertőzhette meg őket.

Hónapok kérdése, és elérhetővé válhat az új koronavírus elleni védőoltás. Részletek itt.

Mint azt dr. Meglécz Katalin, a MOK titkára az index.hu megkeresésére elmondta, a kamara is folyamatosan nyomon követi a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket, ugyanakkor ma Magyarországon alacsony a koronavírus-fertőzés kockázata. "Jelenleg a járvány epicentruma Kínában van, más országokban behurcolt esetek, illetve kisebb terjedési gócok ismertek. Egyelőre a járványfolyamat lokalizált, fertőzésre a járványgócon kívül nem kerülhet sor. Ma Magyarországon a szezonális influenza okozta megbetegedések az uralkodók" - hangsúlyozta a szakember.

Török Róbert mentőápoló ellenőrzi egy érkező busz utasait a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. A koronavírus-járvány miatt hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat.
Török Róbert mentőápoló ellenőrzi egy érkező busz utasait a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. A koronavírus-járvány miatt hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat.

Az elmúlt napokban egy Budapestre lázasan érkező kínai nő, illetve egy, a Liszt Ferenc-repülőtéren fertőzésgyanúval elkülönített egyetemista kapcsán is felmerült a 2019-nCoV hazai megjelenésének gyanúja. Végül azonban mindkét esetben negatív eredményt hoztak a laboratóriumi vizsgálatok, akárcsak a Vuhanból hazatért hét magyar állampolgárnál. Eközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentése szerint az elmúlt héten már 30 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel az országban, 70 százalékkal többen, mint egy héttel korábban.

Dr. Meglécz Katalin ezzel együtt kitért rá, ha valaki betegnek érzi magát, illetve a betegség kezdetét megelőző két hétben a fertőzéssel érintett területen járt személyesen, esetleg találkozott olyan személlyel, aki ilyen helyről érkezett, úgy mindenképpen forduljon orvoshoz. Fontos továbbá, hogy ezt a körülményt már a vizsgálat kezdetekor jelezze. Az új koronavírus okozta fertőzés jellemzően magas lázzal és száraz köhögéssel jelentkezik, illetvetüdőgyulladásis kíséri.

Fokozottan ellenőrzik a határátkelőket

Hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat. Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye azok a határátkelőhelyek, amelyeken az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársával közösen folyamatosan ellenőrzik a belépésre jelentkező utasokat. A hat schengeni határátkelőhelyet a korábbi tapasztalatok alapján választották ki, mert ezeken át érkezhetnek leginkább kínai turistákat is szállító autóbuszok Magyarországra. Ha a helyzet úgy hozza, azaz lázas az utas, akkor elkísérik egy elkülönítő helyiségbe, szükség esetén pedig a betegek fogadására felkészült egészségügyi intézménybe viszik tovább a fertőzésgyanús utast.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció