Koronavírus: nincs pánik a rendelőkben

Eddig nem érkezett olyan jelzés a háziorvosoktól a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felé, hogy a náthás, influenzás betegek attól tartanának, az új koronavírus (2019-nCoV) fertőzhette meg őket.

Hónapok kérdése, és elérhetővé válhat az új koronavírus elleni védőoltás. Részletek itt.

Mint azt dr. Meglécz Katalin, a MOK titkára az index.hu megkeresésére elmondta, a kamara is folyamatosan nyomon követi a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket, ugyanakkor ma Magyarországon alacsony a koronavírus-fertőzés kockázata. "Jelenleg a járvány epicentruma Kínában van, más országokban behurcolt esetek, illetve kisebb terjedési gócok ismertek. Egyelőre a járványfolyamat lokalizált, fertőzésre a járványgócon kívül nem kerülhet sor. Ma Magyarországon a szezonális influenza okozta megbetegedések az uralkodók" - hangsúlyozta a szakember.

Török Róbert mentőápoló ellenőrzi egy érkező busz utasait a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. A koronavírus-járvány miatt hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat.
A hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat. Fotó: MTI/Varga György

Az elmúlt napokban egy Budapestre lázasan érkező kínai nő, illetve egy, a Liszt Ferenc-repülőtéren fertőzésgyanúval elkülönített egyetemista kapcsán is felmerült a 2019-nCoV hazai megjelenésének gyanúja . Végül azonban mindkét esetben negatív eredményt hoztak a laboratóriumi vizsgálatok, akárcsak a Vuhanból hazatért hét magyar állampolgárnál. Eközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentése szerint az elmúlt héten már 30 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel az országban, 70 százalékkal többen, mint egy héttel korábban.

Dr. Meglécz Katalin ezzel együtt kitért rá, ha valaki betegnek érzi magát, illetve a betegség kezdetét megelőző két hétben a fertőzéssel érintett területen járt személyesen, esetleg találkozott olyan személlyel, aki ilyen helyről érkezett, úgy mindenképpen forduljon orvoshoz. Fontos továbbá, hogy ezt a körülményt már a vizsgálat kezdetekor jelezze. Az új koronavírus okozta fertőzés jellemzően magas lázzal és száraz köhögéssel jelentkezik, illetve tüdőgyulladás is kíséri.

Fokozottan ellenőrzik a határátkelőket

Hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat. Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye azok a határátkelőhelyek, amelyeken az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársával közösen folyamatosan ellenőrzik a belépésre jelentkező utasokat. A hat schengeni határátkelőhelyet a korábbi tapasztalatok alapján választották ki, mert ezeken át érkezhetnek leginkább kínai turistákat is szállító autóbuszok Magyarországra. Ha a helyzet úgy hozza, azaz lázas az utas, akkor elkísérik egy elkülönítő helyiségbe, szükség esetén pedig a betegek fogadására felkészült egészségügyi intézménybe viszik tovább a fertőzésgyanús utast.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)