Koronavírus: már tesztelik az egyiptomi vakcinát

Megkezdődnek az egyiptomi fejlesztésű COVID-19 elleni vakcina, a COVI VAX klinikai kísérletei - jelentette be vasárnap Khaled Abdel Ghaffar, Egyiptom felsőoktatási és tudományos kutatásokért felelős minisztere. Az oltóanyagot az első kísérleti fázisban csupán néhány tucat önkéntesen tesztelik.

A koronavírus delta variánsa által okozott helyi járvány eddigi legerősebb fellángolásával küzd Kína.

"Nagyon fontos stratégiai helyzetet teremt, hogy immár elérhető egy egyiptomi vakcina, amelyre majd az elkövetkező időkben támaszkodni tudunk" - idézi az AP hírügynökség Ghaffar szavait. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) november 12-én frissített listájában még csupán a mintegy kétszáz fejlesztés alatt álló formula között tüntette fel az egyiptomi oltóanyagjelöltet. A mostani bejelentés alapján azonban immár embereken is kipróbálják a készítményt, amely az eredeti vírus fehérjéit tartalmazva provokál immunválaszt a szervezetben.

Elkezdődik az egyiptomi fejlesztésű COVID-19 elleni vakcina klinikai kísérlete
Elkezdődik az egyiptomi fejlesztésű COVID-19 elleni vakcina klinikai kísérlete. Fotó: illusztráció, Getty Images

Egyiptomban eddig a lakosság mindössze 14 százalékát oltották be COVID-19 ellen a hivatalos kormányzati jelentések szerint. Az észak-afrikai ország szinte teljes egészében kénytelen más országokból érkező vakcinaszállítmányokra alapozni oltási programját, jelentős részben a fejlődő országokat segítő COVAX program keretében kapott oltóanyagokra. A kormányzat eközben igyekszik a lakosság minél nagyobb részét rábírni az oltakozásra, miután az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett az új fertőzések száma. Az intézkedések keretében például hétfőtől minden kormányzati alkalmazott csak oltási igazolással léphet be a munkahelyére.

Az ország egészségügyi minisztériuma nyilvántartása szerint a vírus felbukkanása óta 19435 egyiptomi beteg hunyt el COVID-19-ben. Az igazolt fertőzöttek kumulatív száma vasárnapig 343 ezer fölé emelkedett, az AP megemlíti ugyanakkor, hogy szakértők szerint a valós szám ennél magasabb lehet.

Hétfő reggelig több mint 360 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a világ országaiban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)