Koronavírus: már minden kontinensre elért

Az Antarktisz kivételével már minden kontinensen jelen van az új koronavírus. A járvány miatt már több száz iskolát bezártak. Az intézkedések világszerte csaknem 300 millió diákot érintenek.

Ahogy korábban olvashatták a HáziPatika.com-on, már 4 koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Jelenleg 40-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán. A járvány elleni védekezésért felelő operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy az emberek élete és biztonsága az első, ezért a vírus elleni küzdelemnek nem lesz Magyarországon anyagi gátja.

Egyre több a beteg világszerte

A járványt okozó új koronavírus két törzse is terjed az emberek között - olvassa el a részleteket!

Dél-Koreában csütörtökre 6000 fölé nőtt az új koronavírussal fertőződött emberek száma. A legtöbb fertőzött továbbra is a délkeleti Tegú városban van. Az olasz polgári védelem friss adatai szerint az új koronavírus már 3858 embert fertőzött meg és 148 áldozatot szedett az országban. A betegség gócpontjai továbbra is Észak-Olaszországban vannak, de már minden tartományból jelentettek fertőzést. A járvány miatti gazdasági veszteségek ellensúlyozására 7,5 milliárd eurót szán az olasz kormány.

Görögországban korábban tíz embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, azonban csütörtökön egy görög zarándokcsoport 21 tagjáról is kiderült, hogy a vírus hordozói. A csoport február 19-e és 27-e között járt Izraelben és a Palesztin Hatóság területén. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma azóta lezárta a turisták elől Betlehem városát, és fertőtlenítés után bizonytalan időre bezárták a látogatók elől az ott található Születés templomát is.

Svédországban újabb 28 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal. Ezzel országszerte 94-re nőtt a megerősített esetek száma, a skandináv országokban pedig összesen csaknem 250 fertőzöttet tartanak nyilván. Belgiumban 27 újabb koronavírusos megbetegedést azonosítottak, így az esetek száma 50-re nőtt az országban. De a napokban már Bosznia-Hercegovinából, Nigériából, Szenegálból és a Dél-afrikai Köztársaságból is jelentették az első koronavírusos eseteket.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, világjárvány, halálesetek, óvintézkedések
Koronavírusos beteget látnak el egy indonéziai kórházban. Fotó: Getty Images

Svájcban is van már áldozat

Svájcban meghalt a koronavírus első áldozata, egy 74 éves asszony. Az országban eddig 60 ember fertőződött meg. Spanyolországól pedig már a harmadik halálos ádozatot jelentették. Az elhunyt egy 99 éves, krónikus beteg asszony, akinél csak halála után mutatták ki a betegséget. Az országban eddig 234 embernél igazolták a fertőzöttséget.

Csütörtökön Nagy-Britanniában is meghalt egy beteg, akit az új típusú koronavírus okozta betegséggel kezeltek. Ő az első koronavírus-fertőzött, aki Nagy-Britanniában esett a járvány áldozatául. Egy brit állampolgár, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, már a múlt hónapban meghalt a betegség miatt, de ő egy japán kórházban hunyt el. A Nagy-Britanniában meghalt páciens egy krónikus betegségekkel küszködő idős ember volt, aki fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésre szorult. Az Egyesült Királyságban egyébként jelenleg 116 fertőzöttről tudnak: Angliában 105, Skóciában 6, Észak-Írországban 3, Walesben pedig 2 beteget tartanak nyilván. 25 beteget Londonban kezelnek.

Szigorú intézkedéseket hoztak

Csehországban már 12 koronavírusos beteg van, a kormány pedig határozatlan időre felfüggesztette az ország repülőterei és az észak-olasz, valamint a dél-koreai repülőterek közötti közlekedést. Az intézkedés miatt heti 50 járat marad el. A LOT lengyel nemzeti légitársaság április 25-éig meghosszabbította a Varsó és Peking közötti járatainak felfüggesztését, csökkentette a Varsó és Milánó közötti járatainak számát, valamint április 8-áig felfüggesztette a Budapest és Szöul közötti járatait a járvány miatt.

India fővárosában, Újdelhiben március 31-éig bezárták az összes állami általános iskolát, Narendra Modi kormányfő pedig elhalasztotta a március végére tervezett brüsszeli látogatását.

Így lehetne megállítani a járványt

A Kínából indult koronavírus-járványt vissza lehet szorítani, de csak akkor, ha a kormányok összehangolt választ adnak rá - jelentette ki Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Úgy véli, több ország továbbra sem veszi komolyan a koronavírust, vagy belenyugodott abba, hogy nem tud mit tenni. "A koronavírus minden országra fenyegetést jelent, gazdagra és szegényre egyaránt. A magas jövedelmű országok is számíthatnak meglepetésekre, a megoldás pedig a teljes mértékű felkészültség" - hangsúlyozta. A főigazgató egyúttal aggodalmát fejezte ki azon országok iránt, ahol gyengébb az egészségügyi ellátórendszer.

Egy 101 éves férfi gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből. A pácienst egy hét kórházi tartózkodás után engedték haza. A további részletekért olvassa el az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: