Koronavírus: ingyen szűrik az egészségügyi dolgozókat

Június 19-éig ingyenesen szűri koronavírusra a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az egészségügyi dolgozóit.

A felsőoktatási intézmény közleménye szerint Magyarországon a szegedi egyetem az első felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában biztosítja mintegy 4500 munkatársa koronavírus-vizsgálatát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus SZTE, koronavírus Szeged, koronavírus egészségügyi dolgozók, koronavírusteszt, koronavírus-vizsgálat
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus SZTE, koronavírus Szeged, koronavírus egészségügyi dolgozók, koronavírusteszt, koronavírus-vizsgálat

Így tesztelik a dolgozókat

Koronavírus: ez a teszt hozhat fordulatot - kattintson a részletekért!

Az ingyenes dolgozói szűrés során minden, az SZTE-n dolgozó egészségügyi, illetve az egészségügyben dolgozó munkatárs - köztük az orvosok, az ápolók, a szakasszisztensek és a takarító személyzet - részére az új típusú koronavírus örökítőanyagát kimutató PCR-tesztet és afertőzéslezajlását mutató immunglobulin-mérést biztosít is az intézmény. A dolgozói szűrésen való részvétel minden egészségügyi munkatársnak ajánlott.

Mintavétel és kiértékelés

A koronavírusteszthez szükséges mintavétel a már kiképzett dolgozók bevonásával szervezeti egységenként, illetve a kijelölt központi mintavevő helyeken zajlik. A minták kiértékelését az egyetem - a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált - klinikai mikrobiológia diagnosztika intézete végzi.

A koronavírustesztek eredményeit az egészségügyi informatikai rendszerben (MedSol) és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térben (EESZT) közlik - áll a közleményben.

Az apácákból álló romániai kórus nem tartotta be a megfelelő távolságtartási előírásokat és egészségügyi óvintézkedéseket, így elkapták a koronavírust a "szuperfertőző" kántortól. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció