Koronavírus: így kezelnék a súlyos betegeket

Brit kutatók új kezeléssel próbálkoznak, amely reményeik szerint csökkentheti a koronavírus-fertőzés hatásait a legsúlyosabb eseteknél.

Bőrelváltozások és a COVID-lábujj - az új koronavírus a szervezet legkülönbözőbb területeit támadhatja meg. Részletek itt.

A tapasztalatok szerint a betegség legsúlyosabb eseteinél rendkívül alacsony szintre csökken azimmunrendszerT-sejtjeinek száma. A T-sejtek feladata, hogy felvegyék a harcot a szervezetet ért fertőzésekkel szemben. Brit kutatók jelenleg klinikai vizsgálatokat folytatnak az interleukin 7 nevű gyógyszerhatóanyaggal, amely megnöveli a T-sejtek számát, ezáltal pedig elősegítheti a páciensek felépülését. A vizsgálatban a Francis Crick Intézet, a King's College London, valamint a Guy's és St. Thomas Kórházak szakemberei vesznek részt.

Az immunrendszeri T-sejtek számának növelésével kezelnék a COVID-19-betegeket
Az immunrendszeri T-sejtek számának növelésével kezelnék a COVID-19-betegeket

Előrejelezheti a súlyos betegséget

A kutatók COVID-19-betegek vérét vizsgálva megfigyelték, hogy a T-sejtszámuk nagyon alacsony. Egy egészséges ember 1 mikroliternyi vérében 2-4 ezer T-sejt, más néven T-limfocita található. A megvizsgált betegek vérében viszont csupán 200-1200 T-sejtet mutattak ki. A kutatók szerint ez a felfedezés hozzájárulhat egy olyan teszt kifejlesztéséhez, amely kimutatja a vér T-sejtszintjét. Ebből aztán még idejében kiderülhet, hogy kell-e a betegség súlyosbodásával számolni. Mi több, egy speciális kezelés révén vissza is lehet fordítani az immunsejtek számának csökkenését.

Manu Shankar-Hari, a Guy's és St. Thomas Kórházak kutatója elmondta, hogy az intenzív kezelésre szoruló COVID-19-betegek mintegy 70 százalékának vérében alig 400-800 limfocitát találtak mikroliterenként. Mikor azonban javulni kezdett az állapotuk, a limfocitaszintjük is megemelkedett.

Az interleukin 7 hatóanyagot korábban szepszisben szenvedő betegek egy kisebb csoportján már kipróbálták, és beigazolódott, hogy biztonságosan meg tudja emelni az immunsejtek szintjét. A mostani brit kutatás során olyan intenzív ellátásra szoruló koronavírus-fertőzötteknek adják a gyógyszert, akiknek alacsony a limfocitaszáma, illetve több mint három napja vannak már intenzív osztályon. A kezeléstől azt várják az orvosok, hogy segít majd legyőzni a vírusfertőzést.

Kubában két, saját készítésű gyógyszernek tulajdonítják azt, hogy kevés súlyos beteg hal meg. Minderről részleteket az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés