Koronavírus: hatástalan maszkokat árult egy hazai cég

Eredményesen küzd a járványhelyzetben nyerészkedőkkel a fogyasztóvédelem - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tájékoztatás szerint felléptek például egy védekezésre alkalmatlan maszkokat kínáló vállalkozás ellen, illetve folyamatosan figyelemmel követik egy vakcina-előregisztrációt biztosító magánszolgáltató tevékenységét is.

A tárca közleménye szerint egy vállalkozó áttetsző, légáteresztő anyagból készült "antimaszkokat" kínált honlapján. A webshop azoknak ajánlotta a hálós maszkokat, akiknek "elegük van a szájkosárból", arra bátorítva a reménybeli vásárlókat, hogy "nevessenek a világon".

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása szerint az ilyen termékek alkalmatlanok a járványügyi védekezésre. A maszkviselés ugyanakkor a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezés egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköze, a termék forgalmazója és viselői azonban - az előírások tudatos megkerülésével - akár másokat is veszélybe sodorhattak volna - véli a fogyasztóvédelem. Az üzemeltető a hatósági eljárás nyomán azóta már elérhetetlenné tette a honlapot.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus maszk, fogyasztóvédelem
Egy vállalkozó áttetsző, légáteresztő anyagból készült "antimaszkokat" kínált honlapján. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Megtévesztő kereskedelmi gyakorlat

A fogyasztóvédelem felfigyelt továbbá egy budapesti székhelyű magáncégre is, amely ötezer forintért kínál előfoglalási jogot az állítása szerint legkésőbb az idei év végéig saját beszerzésében elérhető koronavírus -vakcinára. A cég honlapjának fejlécében mindössze a "Nemzetközi Oltóközpont" megnevezés szerepelt. A fogyasztóvédelem még novemberben indított hatósági eljárást a vállalkozással szemben.

A pénteki kormányinfón kiderült, mikor nyithat az ország - kattintson ide!

A kormányhivatali határozat szerint a fent említett társaság megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot valósított meg, a "nemzetközi oltóközpont" kifejezés kizárólagos használatával ugyanis azt a látszatot keltette, hogy összefüggésbe hozható állami szervvel, és az új típusú koronavírus elleni vakcinát előfoglalók az állam által szervezett oltásra regisztrálhatnak. A hatósági kötelezés nyomán a vállalkozás a kifogásolt honlapon, logója alatt a "magánegészségügyi szolgáltató" feliratot tüntette fel, a vakcina előfoglalási aloldal tetején pedig figyelmeztető szöveget helyeztek el, amelyből közvetlen link mutat az ingyenes kormányzati oltásregisztráció címére.

A fogyasztóvédelem továbbra is fokozott figyelemmel kíséri a cég működését, és a továbbiakban is célzottan vizsgálja, hogy képes lesz-e eleget tenni vállalásainak. A társaság az oltások elmaradása esetére 2021 végi határidővel ígéri az előfoglalási díj visszafizetését. A hatóság határozottan fellép majd a céggel szemben, ha a jövőben újabb jogsértést tapasztalna - szögezte le az ITM.

Továbbra is küzdenek a nyerészkedők ellen

A megtévesztő, káros tevékenységek kiszűrése a magyar családok, valamint a leginkább veszélyeztetett idősek védelmét szolgálja. A hatóság tavaly több mint négymillió darab bizonytalan eredetű, kétes minőségű védőeszközt állított meg a vámhatáron. A fogyasztóvédelem a jövőben is minden lehetséges eszközzel küzd a járványhelyzetben nyerészkedők, haszonleső ügyeskedők ellen - olvasható a tájékoztatóban.

Március 15-ére nagy valószínűséggel beoltanak minden 60 év fölöttit, aki regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: