Koronavírus: fokozatosan tűnik el Németországból

Egyre több németországi járásból és városból tűnik el az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2)- A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint nagyjából harmadukban legalább egy hete nem tártak fel új fertőzést. A német kormány pedig augusztus végéig meghosszabbítja az Európai Unión (EU), a schengeni övezeten és az Egyesült Királyságon kívüli országokra kiadott utazási figyelmeztetését.

A németországi közigazgatás 401 alapegysége közül 123-ban egyetlen koronavírus-fertőzést sem jelentettek az RKI-nak az utóbbi hét napon. Ez 30,6 százalékos arányt jelent. A járások, városok legnagyobb részében - 231 közigazgatási egységben - 100 ezer lakosra vetítve 5-nél kevesebb új esetet regisztráltak a legutóbbi egy hét során. További 43 közigazgatási egységben 5 és 25 között van az ez idő alatt feltárt fertőzések 100 ezer lakosra vetített száma. A fennmaradó 4 közigazgatási egységben pedig 25 és 50 között van ez a szám.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus halottak száma, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus járványhelyzet
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus halottak száma, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus járványhelyzet

Javul a helyzet, oldják a korlátozásokat

A német koronavírus-helyzet javulása miatt országszerte egyre több korlátozást számolnak fel. A napokban a legtöbb tartományban a strandokat és az edzőtermeket is megnyitották, néhány tartományban pedig már a mozik és a színházak is működhetnek - igaz, csak szigorú óvintézkedések mellett. A legmerészebb lépést Türingia tartomány kormánya tette meg: itt június 13-ától nem lesz kötelezően betartandó szabály, hanem csak javaslat, hogy legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum 10 ember tartózkodjon együtt, és a többiektől mindenki tartson legalább másfél méter távolságot. Azonban a szájat és az orrot takaró maszk viselésének kötelezettsége az üzletekben és a közösségi közlekedésben megmarad, és tömegrendezvényeket még Türingiában sem lehet tartani. A legfrissebb adatok szerint Németországban eddig 186522 embert fertőzött meg és 8748 életet követelt az új típusú koronavírus.

Ide nem ajánlott utazniuk a németeknek

Koronavírus: már augusztusban is fertőzhetett - kattintson a részletekért!

A hírek szerint augusztus 31-éig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt kiadott utazási figyelmeztetést az Európai Unión (EU), a schengeni övezeten és az Egyesült Királyságon kívüli országokkal kapcsolatban. A német kormány tehát továbbra is nyomatékosan eltanácsol mindenkit attól, hogy kilépjen az EU-tagországok, a schengeni övezethez tartozó nem EU-tagállamok - Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc - és az Egyesült Királyság alkotta területről. A külügyminisztérium, az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium egyeztetésein úgy ítélték meg, hogy a koronavírus-járvány miatt túlságosan kockázatos lenne az EU-n és a szorosan a közösséghez kapcsolódó országokon túli térségekről szóló általános figyelmeztetés feloldása. Arról azonban lehet szó, hogy egyes államokkal külön megállapodást kössenek, ha a járványhelyzet megengedi.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt, és egy nagyszabású művelettel hazaszállított 240 ezer külföldön rekedt német állampolgárt. A koronavírus-járvány előtt egyébként a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Már Németországba is utazhatunk - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció