Koronavírus: ezt gondoljuk a járványkezelésről

Az európaiak fele elégedetlen az Európai Unió (EU) koronavírus-járvány elleni fellépésével - derült ki az Európai Bizottság felméréséből.

Az EU járványkezelési módszere volt a fő témája az Európai Bizottság friss felmérésének. Az eredmények szerint az európaiak 49 százaléka elégedetlen a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott uniós intézkedésekkel, ám mindössze 43 százalék nyilatkozott egyértelműen úgy, hogy elégedett. Az emberek 59 százaléka azonban azt reméli, hogy a jövőben már megfelelő döntéseket fog hozni az EU a világjárvánnyal kapcsolatban. A legutóbbi, tavaly nyáron végzett felmérés óta egyébként az elégedettek aránya két százalékkal csökkent, az elégedetleneké pedig 5 százalékkal növekedett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Egyre több a járványkezeléssel elégedetlen ember. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Aggódunk a gazdaság miatt

Az európai válaszadók mindössze 43 százaléka elégedett a kormánya által meghozott intézkedésekkel. Ez a mutató a legutóbbi felmérés óta 19 százalékot zuhant. Ezzel szemben az elégedetlenek aránya 19 százalékos növekedés mellett jelenleg 56 százalék. Tíz európaiból több mint hat gondolja úgy, hogy országának gazdasága csak 2023-ban vagy később fog kilábalni a világjárvány okozta helyzetből, tízből egy pedig attól tart, hogy országának gazdasága soha sem jut túl a koronavírus okozta krízisen.

Mi a helyzet az oltással és az egészségüggyel?

COVID-oltás: mekkora a vérrög kockázata?
A válaszért kattintson ide!

Az új típusú koronavírus elleni oltási kampánnyal összefüggésben az európaiak 45 százaléka válaszolta azt, hogy a lehető leghamarabb szeretne védőoltást kapni. Mintegy 20 százalékuk még 2021-ben meg szeretné kapni a védőoltást, 21 százalékuk pedig megfelelőbbnek tartaná, ha később kapna vakcinát. Az európaiak mindössze 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szeretne védőoltást kapni, 2 százalékuk pedig még nem döntött erről.

Tízből mintegy négy uniós válaszadó az egészségügyet tartja az EU előtt álló legfontosabb kihívásnak, ami 2020 nyara óta 16 százalékos növekedést jelent. A következő kihívást a gazdasági helyzet és a tagállamok államháztartásának állapotával kapcsolatos aggályok jelentik. A környezetvédelem és éghajlatváltozás jelenleg a negyedik helyen áll.

Koronavírus: újabb lazítások jöhetnek a héten Magyarországon - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)