Koronavírus: ez okozza a legnagyobb nehézséget

Az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak.

A súlyos tüdőgyulladást okozó, új koronavírus (COVID-19) vélhetően a közép-kínai Vuhanban jelent meg először. A kór azóta is ebben a városban, illetve a Hupej tartományban fertőzi meg a legtöbb embert, és az áldozatok túlnyomó többségét is ebben a térségben szedi. Vuhanban szerda éjfélig csaknem 33 ezer fertőzöttről és több mint ezer halálos áldozatról számoltak be. A városban azóta 2 új kórházat építettek fel alig két hét alatt, valamint több meglévő épületet is kórházzá alakítottak a fertőzöttek kezelésére. A járvány azonban még így is komoly kihívások elé állítja az egészségügyi dolgozókat.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, új koronavírus, fertőzöttek, halálesetek, áldozatok, ideiglenes kórházak, Kína, Vuhan, egészségügyi dolgozók, munkakörülmények, kihívások, nehézségek
Elkülönítőbe visznek egy beteget Vuhan egyik kórházában. Fotó: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

Nem ihatnak a műszak alatt

A fertőzötteket ellátó orvosok és ápolók munkakörülményeiről Han Ting, a Peking Hszieho Kórház Vuhanba delegált orvosa számolt be. Mint mondta, a kritikus állapotban lévő betegek ellátását végző ápolók 4-6 órás műszakokban dolgoznak, míg az orvosok 6-8 óránként váltják egymást az intenzív osztályokon. A védőruházatban dolgozó szakemberek a műszak alatt sem inni, sem enni nem tudnak. Mosdóba sem mehetnek el, ezért pelenkát vesznek fel, de tisztálkodni is csak a műszak lejárta után tudnak. A helyzeten tovább ront, hogy a védőruházat rendkívül kényelmetlen, a szájmaszk pedig kisebesíti az orvosok és nővérek orrnyergét - mondta Ma Hszin, a sanghaji Huasan Kórház igazgatóhelyettese.

A koronavírus tüneteiről és kezelési lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az ország többi részéről Vuhanba szállított korszerű berendezések kulcsfontosságúak a vírus elleni küzdelemben. Miután egyelőre nincs ellenszere a vírusnak, a kezelésben a lélegeztetőgépek és ECMO-készülékek - vagyis a tüdő támogatására vagy pótlására szolgáló berendezések - töltik be a legfontosabb szerepet - ismertette Ma Hszin. A pekingi Kínai-japán Barátság Kórház párttitkára, Csou Csün pedig azt közölte, hogy csapata mintegy 15 millió jüan - mintegy 671 millió forint - értékű berendezést vitt Vuhanba.

A többi betegre nincs kapacitás

Miközben azonban a vuhani kórházakban egyre nagyobb energiát és forrásokat fordítanak a koronavírusos betegekre, a más betegségben szenvedőkre egyre kevesebb figyelem jut. Egy hongkongi lap beszámolója szerint a Vuhanban sürgős ellátásra szoruló rákbetegek, illetve az egyéb egészségügyi problémákkal - például asztmával vagy epilepsziával - küzdő páciensek ezrei várakoznak hiába. Közülük sokan elkeseredésükben a kínai Twitterként is ismert Weibo mikroblogon osztják meg panaszaikat.

"Kína a nagy kórházak felépítésére helyezte a hangsúlyt a klinikahálózat fejlesztése helyett. Emiatt azonban a koronavírus-járványhoz hasonló vészhelyzet esetén csak ezek a nagy kórházak vethetők be a járvány kezelésére, a páciensek számának hirtelen megugrása pedig gyorsan felemészti az összes forrást" - hívta fel a figyelmet Jao Co-lin, a sanghaji Kelet-Kína Tanárképző Egyetem egészségügyre szakosodott szociológiaprofesszora.

Csütörtökön a kínai hadsereg újabb 2600 katonaorvost és ápolót küldött Vuhanba, ahol velük együtt immár a négyezret is meghaladja a 11 milliós városban szolgálatot teljesítő egészségügyi kontingens létszáma.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)