Koronavírus: ez a gyógyszer lehet a megoldás

A molnupiravir névű antivirális gyógyszer egy friss kutatás szerint meggátolja, hogy a koronavírus-fertőzöttek tovább terjesszék a betegséget, megóvja őket a súlyosabb tünetek kialakulásától, ezáltal elejét veheti a helyi járványgócok kialakulásának.

A COVID-19 elleni vakcina véget vethet a világjárványnak, ám addig is, amíg a tömeges oltás nem áll rendelkezésre, létfontosságú a közösségi terjedés megállítása. Ez utóbbiban lehet kulcsfontosságú szerepe az új MK-4482 / EIDD-2801 vagy más néven molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszernek, amely mindössze 24 óra alatt teljesen elnyomja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését - derült ki a Georgia Állami Egyetem Biomedicina Tudományok Intézetének tanulmányából, melyről a greeenwichtime.com számolt be.

Ez hozhat áttörést

"Ez az első olyan szájon át bevehető gyógyszer, ami gyorsan blokkolja a SARS-CoV-2 terjedését, tehát igazi áttörést hozhat" - magyarázták a kutatók a Nature Microbiology című folyóiratban megjelent publikációban. A vírusellenes gyógyszert az atlantai Emory Egyetemen fejlesztette ki a Drug Innovation Ventures at Emory gyógyszerinnovációs vállalat (DRIVE). A molnupiravir eredetileg az influenza kezelésére készült, pontosabban arra, hogy megakadályozza az influenzavírus replikációját azáltal, hogy hibákat okoz a vírus RNS-ében.

Molnupiravir áttörést hozhat a COVID-19 kezelésében. Fotó: illusztráció, Getty Images
A molnupiravir áttörést hozhat a COVID-19 kezelésében. Fotó: illusztráció, Getty Images

Biztató állatkísérleti eredmények

A szakértők beszámolójából kiderült, a vizsgálatokat görényeken végezték, melyekben a SARS-CoV-2 vírusrészecskék mennyiségének jelentős csökkenését figyelték meg, miután az alanyoknak beadták a molnupiravirt. Ezt követően betették őket a gyógyszerrel nem kezelt fajtársaik mellé, melyek közül egyetlen egy sem fertőződött meg az új koronavírussal. "Úgy gondoljuk, hogy a vadászgörények igazán releváns transzmissziós modellek, mivel könnyen terjed közöttük a SARS-CoV-2, de javarészt nem alakul ki náluk súlyos COVID-19. Ez nagyon hasonló az új koronavírus fiatal felnőttek közötti terjedéséhez" - mondta dr. Robert Cox, a Plemper csoport posztdoktori munkatársa és a tanulmány társszerzője.

COVID-19: nem tudják, mi okozza a légzési elégtelenséget? A kritikus állapotú betegek hasonló vagy még erősebb immunitást mutatnak a koronavírussal szemben, mint akik meggyógyultak. Ez alátámasztja azt az elméletet, miszerint a súlyos fertőzések a túlzott immunreakcióhoz kapcsolódhatnak. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, és az igazi okokat valószínűleg tovább kell keresni. Részletek itt.

Hármas hatás

"Korábban megfigyeltük, hogy az MK-4482 / EIDD-2801 nagyon hatékony a légzőszervi RNS-vírusok ellen, és hogy a fertőzött állatokban a szájon át beadható gyógyszer nagyságrendekkel csökkentette a vírusrészecskék mennyiségét, és drasztikusan csökkentette az átvitelt. Ezen tulajdonságai tették a COVID-19 elleni farmakológiai vizsgálatok potenciális jelöltjévé" - teszi hozzá a jelentés. A kutatók úgy vélik, a gyógyszer a fertőző embereknél akár 24 órán belül blokkolhatja a vírusterjesztést. Mint említettük, ez egy szájon át bevehető hatóanyag, melyet afertőzéskorai szakaszában el lehet kezdeni szedni, mégpedig az alábbi hármas potenciális előny érdekében:

  • meggátolja a fertőzés súlyos COVID-19 megbetegedéssé alakulását,
  • lerövidíti a fertőző fázist, ezzel is enyhítve a páciensek elszigeteltségéből adódó érzelmi és társadalmi-gazdasági következményeit,
  • gyorsan megfékezi a lokális járványgócok kialakulását.

Mindez nagyon ígéretesen hangzik, ám annyit meg kell jegyezni, hogy a gyógyszer még nem került forgalomba, jelenleg ugyanis még csak a klinikai vizsgálatok II/III. fázisában jár. A beszámoló szerint három különböző dózisban tesztelik SARS-CoV-2-vel fertőzött pácienseken öt napon át, napi két adagban.

Már szilveszter előtt elkezdenék oltani a Honvédkórház dolgozóit - további részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)