+18° - +36°
Nincs front

Koronavírus: a súlyos betegség korai jelei

A koronavírus-fertőzés korai szakaszában az orvosoknak eddig nem volt támpontjuk, amiből a betegség várható súlyosságára következtethettek volna. Egy új számítógépes alkalmazás azonban képes elkülöníteni a COVID-19 egyes típusait, egyben előrevetíti az adott eset súlyosságát és a kórházi ápolás során szükséges lélegeztetési igényt.

A londoni King's College kutatói által kifejlesztett COVID Symptom Study alkalmazás eredményei nagymértékben befolyásolhatják a betegség klinikai kezelését azáltal, hogy segíthetik az orvosoknak megjósolni, kik a leginkább veszélyeztetettek, kik szorulnak valószínűleg kórházi ellátásra, ha a járvány második hulláma megérkezik.

COVID-19 otthon
A COVID-19 kórházi kezelése elkerülhető otthoni ápolással, ha időben kezdődik. Fotó: Getty Images

Noha a folyamatos köhögést, lázat és a szaglás elvesztését (anozmia) általában a COVID-19 három legfontosabb tüneteként jelölik meg, az alkalmazás felhasználói által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy az emberek különféle tünetek széles skáláját tapasztalhatják meg, beleértve a fejfájást, izomfájdalmakat, fáradtságot, hasmenést, zavartságot, étvágytalanságot, légszomjat és egyéb panaszokat is. A betegség lefolyása és kimenetele jelentősen eltér az egyes esetekben, kezdve az enyhe influenzaszerű tünetektől egészen a végzetes kimenetelig.

A gépi tanulás segített

Annak kiderítésére, hogy bizonyos tünetek milyen gyakran jelennek meg együtt, valamint hogy ez hogyan kapcsolódik a betegség előrehaladásához, a kutatócsoport gépi tanulási algoritmust használt. A kutatások első szakaszában az algoritmus körülbelül 1600 olyan ember adatait elemezte, akik bizonyítottan elkapták a COVID-19-et az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A betegek márciusban és áprilisban rendszeresen naplózták a tüneteiket az alkalmazás segítségével. Végül újabb ezer brit és svéd beteg körében májusban megismételték a vizsgálatokat az eredmények igazolása érdekében.

Az adatok elemzése során a COVID-19 hat specifikus csoportja rajzolódott ki, amelyek a betegség előrehaladásának jellemző időpontjaiban jelentkeznek, és a COVID-19 hat különböző "típusát" képviselik. Minden beteg, aki a tüneteket jelentette, fejfájást tapasztalt és elvesztette a szaglását. A kiegészítő tünetek különböző kombinációi pedig különböző időpontokban jelentek meg. Ezek közül például a zavartság, a hasifájdalomnem ismert széles körben COVID-19-tünetekként, ám ettől még ezek a betegség legsúlyosabb formáinak jellemzői.

A hat típus a következő:

- Influenzaszerű állapotláznélkül: fejfájás, szaglásvesztés, izomfájdalmak, köhögés, torokfájás, mellkasi fájdalom.

- Influenzaszerű állapot lázzal: fejfájás, szaglásvesztés, köhögés, torokfájás, rekedtség, láz, étvágytalanság.

- Gyomor-bélrendszeri panaszok: fejfájás, szaglásvesztés, étvágytalanság, hasmenés, torokfájás, mellkasi fájdalom, de nincs köhögés.

- Első szintű súlyos állapot, fáradtság: fejfájás, szaglásvesztés, köhögés, láz, rekedtség, mellkasi fájdalom, fáradtság.

- Második szintű súlyos állapot, zavartság: fejfájás, szaglásvesztés, étvágytalanság, köhögés, láz, rekedtség, torokfájás, mellkasi fájdalom, fáradtság, zavartság, izomfájdalom.

- Harmadik szintű súlyos állapot, hasi és légzőszervi tünetek: fejfájás, szaglásvesztés, étvágytalanság, köhögés, láz, rekedtség, torokfájás, mellkasi fájdalom, fáradtság, zavartság, izomfájdalom, légszomj, hasmenés, hasi fájdalom.


Ezután a kutatók megvizsgálták, hogy az egyes tüneti csoportokba sorolható betegek kezelése során milyen valószínűséggel kell lélegeztetőgépet vagy kiegészítő oxigént alkalmazni. Felfedezték, hogy az első klaszterhez kapcsolható betegek közül 1,5 százalék, a második klaszternél 4,4 százalék, és a harmadik klaszternél pedig 3,3 százalék kezelése során szükséges a légzéstámogatás. A negyediknél 8,6 százalék, az ötödiknél 9,9 százalék, a hatodiknál pedig már 19,8 százalék volt ez az arány. Ez utóbbi klaszter betegeinek csaknem fele kórházba került, szemben az első klaszter mindössze 16 százalékával szemben.

Otthoni kezelés a kórház helyett

A negyedik, ötödik és hatodik COVID-19-csoport tünetei általában idősebbeknél és más kockázati tényezők (például túlsúly, cukorbetegség és tüdőbetegség) miatt veszélyeztetettebbeknél jelentek meg. A kutatók ezután kifejlesztettek egy modellt, amely ötvözi az életkor, a nem, a BMI és az egészségi állapot adatait, valamint a betegség kezdetétől számított öt napon belül összegyűjtött tüneteket.

Ennek segítségével az alkalmazás meg tudta becsülni, hogy melyik klaszterbe tartozik a beteg, és annak kockázatát is előre jelezte, hogy szüksége lesz-e kórházi ápolásra és légzéstámogatásra. Ez a modell nagyobb valószínűséggel ad helyes eredményt, mintha csak az életkort, a nemet, a testtömegindexet és a már meglévő betegségeket vennék figyelembe. Mivel a legtöbb légzéstámogatásra szoruló beteg körülbelül az első tünetek után 13 nappal érkezik kórházba, ez a módszer nyolc nappal korábban ad "korai figyelmeztetést" arról, hogy kinek kell valószínűleg intenzívebb ellátás.

A betegség tünetei a fertőződés utáni negyedik, ötödik napon jelentkeznek. Hirtelen alakul ki magas, 40 fokos láz,fejfájásés száraz köhögés. Ezt az ötödik napon hurutos köhögés váltja, a beteg pedig elkezd fulladni. Emellett marad a láz és tüdőgyulladás is kialakul. Részletek!

"Ezeknek a megállapításoknak jelentős következményei lehetnek a COVID-19 legsúlyosabb formájával küzdő emberek gondozására és megfigyelésére" - jelentette ki dr. Claire Steves, a King's College kutatója az egyetem híroldalán. "Ha már az ötödik napon előre meg tudjuk mondani, hogy kik ezek az emberek, akkor ideje támogatást és korai ellátást nyújtani nekik. Például ellenőrizhető a vér oxigén- és cukorszintje, valamint gondoskodni lehet a megfelelő hidratációról. Ezek olyan egyszerű műveletek, amelyeket otthon is el lehetne végezni, megelőzve a kórházi ápolást, és élet lehetne velük menteni."

Tim Spector, a King's College professzora szerint az adatok jelentik a legerősebb eszközt a COVID-19 elleni küzdelemben. Dr. Carole Sudre, az intézmény vezető kutatója pedig arról beszélt, hogy tanulmányuk igazolta a tünetek időbeni megfigyelésének fontosságát az egyéni kockázatokra és az eredményekre vonatkozó előrejelzések kifinomultabb és pontosabb meghatározása érdekében. Ez a megközelítés segít megérteni, hogy az egyes páciensekben hogyan bontakozik ki a betegség, aminek alapján végül a legjobb ellátást kaphatják meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt a derült időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag