Koronavírus: ennyivel nőtt itthon a munkanélküliség

Ugyan májusban az előző havi adatokhoz képest valamivel nőtt a foglalkoztattak átlagos létszáma, ám az egy évvel korábbihoz képest így is sokkal több a munkanélküliek száma - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.

Májusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 399 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest 31 ezerrel több, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva azonban 134 ezerrel kevesebb - közölte a KSH. A foglalkoztatási ráta összességében 68,6 százalék volt. A 20-64 éves korcsoportban (amely azért fontos, mert az Európa 2020 stratégiában az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki) március-májusban Magyarországon az egy évvel korábbinál 1,1 százalékponttal alacsonyabb, 73,9 százalékos volt a foglalkoztatási ráta, férfiaknál 81,9 százalékos, a nőknél 66,0 százalékos.

A legfontosabb kérdések a járványról A megfelelő védekezéshez kulcsfontosságú minél jobban megismerni az új típusú koronavírust. Hónapok elteltével is akad ugyanakkor még néhány olyan alapvető kérdés, amelyekre nem ismerik a szakértők sem a válaszokat. Részletek itt.

A 2020. március-májusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 190 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt. Májusban az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 28 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, a tavaly májusi számokhoz képest pedig 55 ezerrel. Ha a nemeket külön nézzük, nagyon hasonló arányokat kapunk. A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra nőtt, míg a nők esetében a munkanélküliek száma 86 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékra emelkedett.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 48, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 26 ezerrel csökkent egy év alatt. A magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma 23 ezerrel lett kevesebb a más országban végzett munkájuk elvesztése miatt, vagyis ők nem a magyarországi gazdasági folyamatok következtében veszítették el az állásukat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció