Koronavírus: ennyien halnának meg korlátozások nélkül

Mivel gyógyszer és vakcina továbbra sem létezik az új koronavírus ellen, és sajnos a közeljövőben sem is várható, a legjobb védekezési módszer a social distancing, vagyis a társaságtól való tartózkodás. Kutatók egy csoportja ki is számolta, mennyit jelent, ha otthon maradunk.

Bizonyos, hogy mindannyiunk életét alaposan felforgatta a koronavírus-járvány. Lassan nincs olyan ország a világban, ahol ne jelent volna meg a fertőzés, és egyre több helyen hoznak korlátozó intézkedéseket, hogy lassítsák a terjedését. Magyarországon március 28. óta kijárási korlátozás van érvényben, aminek betartása közös érdekünk.

Ezek a hatósági karantén szabályai Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy járványügyi hatóság által elrendelt - ez utóbbi a hatósági házi karantén. Csütörtöktől már a hatósági karanténra vonatkozó adatokat is közlik a koronavirus.gov.hu honlapon. Részletek itt .

Ahhoz pedig, hogy kicsit is könnyebb legyen elviselni a járvány miatti szigorításokat, fontos megértenünk, mi az értelme a társasági távolságtartásnak, vagy angol nevén social distancingnek, és mindez mennyit számít a vírus elleni védekezésben. Az egyik leghíresebb brit tudományos egyetem, az Imperial College kutatói kifejlesztettek egy matematikai modellt, amely azt mutatja, hogy legrosszabb esetben akár 40 millió ember is meghalhat a Covid-19 megbetegedés következtében.

Ez a döbbenetes szám a kalkulációjuk szerint a felére csökkenthető azzal, ha a fiatalok és középkorúak 40 százalékkal, az idősek pedig 60 százalékkal visszafogják a társas érintkezéseiket. Vagyis ezzel 20 millió ember életét lehetne megmenteni.

Egymástól kellő távolságot tartva várakoznak vásárlók egy bécsi patika előtt. Fotó: Getty Images
Egymástól kellő távolságot tartva várakoznak vásárlók egy bécsi patika előtt. Fotó: Getty Images

A tudósok arra szeretnék felhívni a kormányok figyelmét, hogy vezessenek be még szigorúbb korlátozásokat, számításaik szerint ugyanis így még több koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetet lehetne megelőzni. Ha például a lehető legszélesebb körben mindenki 75 százalékkal csökkentené a szociális érintkezéseinek számát, azzal világszerte 38,7 millió életet óvhatnánk meg. Gondoljunk hát erre, mikor legközelebb úgy érezzük, muszáj kimennünk a lakásból vagy mennyire szívesen találkoznánk barátainkkal.

Forrás: South China Morning Post

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra