Koronavírus: ennyien halnának meg korlátozások nélkül

Mivel gyógyszer és vakcina továbbra sem létezik az új koronavírus ellen, és sajnos a közeljövőben sem is várható, a legjobb védekezési módszer a social distancing, vagyis a társaságtól való tartózkodás. Kutatók egy csoportja ki is számolta, mennyit jelent, ha otthon maradunk.

Bizonyos, hogy mindannyiunk életét alaposan felforgatta a koronavírus-járvány. Lassan nincs olyan ország a világban, ahol ne jelent volna meg a fertőzés, és egyre több helyen hoznak korlátozó intézkedéseket, hogy lassítsák a terjedését. Magyarországon március 28. óta kijárási korlátozás van érvényben, aminek betartása közös érdekünk.

Ezek a hatósági karantén szabályai Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy járványügyi hatóság által elrendelt - ez utóbbi a hatósági házi karantén. Csütörtöktől már a hatósági karanténra vonatkozó adatokat is közlik a koronavirus.gov.hu honlapon. Részletek itt.

Ahhoz pedig, hogy kicsit is könnyebb legyen elviselni a járvány miatti szigorításokat, fontos megértenünk, mi az értelme a társasági távolságtartásnak, vagy angol nevén social distancingnek, és mindez mennyit számít a vírus elleni védekezésben. Az egyik leghíresebb brit tudományos egyetem, az Imperial College kutatói kifejlesztettek egy matematikai modellt, amely azt mutatja, hogy legrosszabb esetben akár 40 millió ember is meghalhat a Covid-19 megbetegedés következtében.

Ez a döbbenetes szám a kalkulációjuk szerint a felére csökkenthető azzal, ha a fiatalok és középkorúak 40 százalékkal, az idősek pedig 60 százalékkal visszafogják a társas érintkezéseiket. Vagyis ezzel 20 millió ember életét lehetne megmenteni.

Egymástól kellő távolságot tartva várakoznak vásárlók egy bécsi patika előtt. Fotó: Getty Images
Egymástól kellő távolságot tartva várakoznak vásárlók egy bécsi patika előtt. Fotó: Getty Images

A tudósok arra szeretnék felhívni a kormányok figyelmét, hogy vezessenek be még szigorúbb korlátozásokat, számításaik szerint ugyanis így még több koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetet lehetne megelőzni. Ha például a lehető legszélesebb körben mindenki 75 százalékkal csökkentené a szociális érintkezéseinek számát, azzal világszerte 38,7 millió életet óvhatnánk meg. Gondoljunk hát erre, mikor legközelebb úgy érezzük, muszáj kimennünk a lakásból vagy mennyire szívesen találkoznánk barátainkkal.

Forrás: South China Morning Post

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő