Koronavírus: előjegyzés nélkül oltanak a határon

Oltóközpont nyílt az Ártánd-Bors határátkelőhely romániai oldalán - közölte a Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság. A koronavírus elleni védőoltás itt is ingyenes, a vakcinázást végző személyzetet pedig a temesvári katonakórház biztosítja.

Koronavírus: rossz hír két nagyváros lakóinak - kattintson!

Oltóközpontot alakítottak ki egy konténerben, amelyet az országúti határátkelőhely Romániába tartó sávja mellett, a határtól mintegy ötven méterre helyeztek el. Az oltóközpont romániai idő szerint 8 és 20 óra között - közép-európai idő szerint 7-től 19 óráig - tart nyitva. Az érkezőknek előjegyzés nélkül beadják a Janssen-vakcinát, amely egyetlen dózissal védettséget biztosít a koronavírus-fertőzés ellen.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Oltóközpont nyílt a magyar-román határtól mintegy ötven méterre.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ki kaphat itt oltást?

Az új típusú koronavírus elleni oltást az Európai Unió bármely tagállamának polgárai, valamint a Romániában tartózkodási engedéllyel rendelkező, EU-n kívüli polgárok is megkaphatják a határon működő oltóközpontban. A beoltottaknak helyben átnyújtják a romániai oltási igazolást - ismertette Dorel Tirt, a Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság szóvivője. Helyi beszámolók szerint a nyitás napján mindössze hárman vették igénybe a borsi oltóközpontot. Az illetékesek a hírverés hiányának tulajdonították a csekély érdeklődést. Pedig itt akár a kamionsofőrök is könnyűszerrel beoltathatják magukat a COVID-19 ellen, hiszen az oltóközpont egy kamionparkoló közelében található.

További oltóközpontok nyílhatnak

Korábban az Arad megyei hatóságok közölték, hogy oltóközpont nyitására készülnek a magyar-román államhatár romániai oldalán, a Nagylak-Nagylak 1 és a Csanádpalota-Nagylak 2 határátkelőhelyen. A döntést azzal indokolták, hogy egyre több, külföldön dolgozó román állampolgár tér haza csak azért, hogy előjegyzés nélkül beoltathassa magát a koronavírus ellen. A nagylaki oltóközpontok megnyitásán jelenleg is dolgoznak.

Koronavírus: ez a vakcina is biztonságos a serdülőknek - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)