Koronavírus: beszélgetéssel is terjedhet

Az új típusú koronavírus cseppfertőzéssel, vagyis az orrból és szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. Ez azt jelenti, hogy köhögés, tüsszentés útján egyértelműen megfertőződhetünk, vagy megfertőzhetünk másokat, sőt: a beszélgetés is veszélyes lehet.

Bár a köhögésről és a tüsszentésről mindenki tudja, hogy a kórokozók terjedése szempontjából nagy rizikót hordoz magában, a beszélgetés valamilyen oknál fogva nem riasztja meg annyira az embereket. Pedig mint kiderült, ilyenkor sem vagyunk teljes biztonságban.

Így teszi tönkre az agyat a koronavírus Az orvosok már nemcsak a koronavírusos betegek életéért küzdenek, de arra is próbálnak odafigyelni, hogy eközben megóvják agyuk épségét. Részletek itt.

Egy, a New England Journal of Medicine című szaklapban május 21-én megjelent tanulmányban az olvasható, hogy beszéd során eltérő méretű cseppek képződnek. A kutatók szerint vizsgálatuk alatt egyértelművé vált, hogy a nagyobbak kevésbé jelentenek rizikót, hiszen gyorsan a földre esnek, a kisebbek viszont kiszáradhatnak és a levegőben maradhatnak, következésképp úgy viselkedhetnek, mint egy aeroszolrészecske. Bár a kutatás arra nem tért ki, hogy a szájból kirepülő cseppek milyen távolságra tudnak eljutni, az biztossá vált, hogy beszélgetés során igenis számolni kell a jelenlétükkel. Dr. Matthew Meselson molekuláris biológus úgy vélekedik: az eredmények igazolják a maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres szellőztetés szükségességét, létjogosultságát.

Ha nincs rajtunk maszk legyünk óvatosak beszélgetés közben.
Ha nincs rajtunk maszk legyünk óvatosak beszélgetés közben.

A hangerő is számít

Ahogy egyébként arra egy, az amerikai járványügyi központ (CDC) által korábban készített jelentés rávilágított, az sem mindegy, milyen hangerővel beszélünk. Az aeroszolterjedés ugyanis korrelál a hangerővel, tehát minél hangosabban fogalmazzuk meg mondanivalónkat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a szánkból érkező cseppek elérik a beszélgetőpartnereinket. A CDC felhívta a figyelmet az úgynevezett szupertejesztőkre is: véleményük szerint vannak olyan emberek, akik beszéd közben több aeroszolrészecskét bocsátanak ki az átlagnál, ezáltal fertőzésveszélyesebbek.

A Cleveland Clinic fertőzőbetegség-specialistája, dr. Kristin Englund ugyanezen az állásponton van. Mint mondta, a szuperterjesztőkkel való találkozásnak mindig nagy a rizikója, függetlenül attól, hol, mikor, milyen körülmények között futunk össze velük. "Az emberek átlagosan 1-50 koronavírus-részecskét továbbítanak másodpercenként, a szuperterjesztők azonban a felső határhoz közelítenek. Azt, hogy ennek mi az oka, egyelőre nem tudjuk" - magyarázta a szakember.

Hogyan védhetjük meg magunkat?

Egyszerűen: továbbra is kiemelten figyeljünk oda a megfelelő szociális távolság megtartására, a rendszeres szellőztetésre (főleg, ha huzamosabb ideig vagyunk zárt térben másokkal), illetve a maszkviselésre. Utóbbi, mint azt a fentebb említett vizsgálatok eredményeiből is láthatjuk, különösen fontos, így ne szégyelljük, ha például egy baráti, családi találkozóra is orrunkat, szánkat eltakarva érkezünk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha komolyan vesszük a szabályokat, azzal nemcsak magunkat, de másokat is megvédünk.

A kopasz férfiakra nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus - a részleteket az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció