Koronavírus: az első spanyol áldozat

Az új koronavírus már több mint 70 országban megjelent és világszerte mintegy 3100 áldozatot szedett. Többek között már Spanyolországból is jelentettek halálesetet.

Kedden jelentették az új típusú koronavírus okozta első halálesetet Spanyolországból. A páciens február 13-an hunyt el egy valenciai kórházban, de csak a halála után mutatták ki szervezetében a vírust - közölte Ana Barceló Chico, a regionális egészségügyi hatóság vezetője. A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban eddig 151 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Hét beteget az intenzív osztályon ápolnak, állapotuk azonban stabil. A járvány lényegében az egész országot érinti, csupán néhány tartomány képez kivételt.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, Spanyolország, halálesetek
Szájmaszkot viselő turisták Madridban. Fotó: Getty Images

Még nem készülnek drasztikus lépésekre

Az első haláleset közlése előtt Salvador Illa egészségügyi miniszter egyelőre kizárta, hogy drasztikus intézkedésekkel, például az iskolák bezárásával reagáljanak a koronavírus-járványra. Mint mondta, a terjedés veszélye alacsony, egyedül az ország meghatározott térségeiben jelent kockázatot. A hatóságok szerint a vírusnak jelenleg két gócpontja van, a Madrid közeláben lévő Torrejón de Ardoz és a baszkföldi Vitoria-Gasteizt.

Bizonyos korlátozások lehetnek

Az egészségügyi hatóságok szerint koronavírus megjelenése ugyanakkor mégis bizonyos korlátozásokkal járhat a katolikus Spanyolországban. Fontolgatják például, hogy a húsvéti ünnepek előtt megtiltják a Máriát és szenteket ábrázoló szobrok megcsókolását afertőzéstovábbterjedésének megakadályozása végett.

Közben Baszkföldön mintegy száz egészségügyi dolgozót különítettek el házi karanténban, miután fertőzöttekkel érintkeztek. Az egy hete karantén alá vont tenerifei hotelt pedig már 193 turista hagyhatta el. A hotelben 5 magyar is dolgozik.

A koronavírussal kapcsolatban további érdekes információkat talál az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció