Koronavírus: a korlátozások váratlan előnye

Az új típusú koronavírus miatt bevezetett óvintézkedések nemcsak a SARS-CoV-2, hanem számos egyéb kórokozó terjedését is megakadályozták Németországban.

A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a szociális távolságtartás szabálya révén nemcsak a koronavírus-fertőzés kockázata csökkent, hanem általában véve is alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor - közölte Ulrich Weigeldt, a német háziorvosok szövetségének vezetője.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, fertőző betegségek, koronavírus korlátozások
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, fertőző betegségek, koronavírus korlátozások

Kevésbé terjednek a fertőző betegségek

Koronavírus: az influenzára is hat a járvány - kattintson a részletekért!

A koronavírus-járvány miatt bevezetett fertőzéshigiéniai előírások tehát egy sor betegség terjedését visszavetették. Kevesebb például a gyomorpanaszokat okozó és a felső légúti fertőzések száma is. A szakember szerint jó lenne, ha ez a kedvező hatás tartóssá válna, ezért a koronavírus-járvány idején "begyakorolt" szabályok közül többet a mindennapok részévé kellene tenni. Mindenekelőtt a gyakori és alapos kézmosást, valamint a rendszeres a szellőztetést lenne érdemes rutinná gyökereztetni - fejtette ki.

A telefonos konzultáció előnyei

Az egészségügyi ellátórendszerben is fontos tanulságokat eredményezett az új típusú koronavírus elleni fellépés. Hasznos megoldás volt például a telefonos konzultáció bevezetése a felső légúti panaszokkal küszködőnek, és az is, hogy az ilyen konzultáción kialakított távdiagnózis alapján helyezték betegállományba az érintetteket. Ezt is állandóvá kellene tenni - vélekedett a háziorvosok érdekképviseletének vezetője. Mint mondta, a koronavírus-járvány megmutatta, hogy nem kell minden panasz miatt rögtön felkeresni a rendelőt. A háziorvosok jól ismerik a páciensek többségét, és az egyszerűbb betegségek esetében telefonos konzultáció alapján is fel tudják mérni az érintettek állapotát.

Azt is remélik, hogy a koronavírus-járvány hatására többen oltatják majd be magukat a szezonális influenzavírus ellen. A leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis az időseknek és a munkájuk révén sok személyes - és így fertőzésveszéllyel járó - kapcsolatba kerülő emberek mindegyikének meg kellene kapnia az influenza elleni oltást - mondta Ulrich Weigeldt.

Új határ nyílik: már Ciprusra is utazhatnak a magyarok - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső