Koronavírus: a kínai katonák már kaphatnak oltást

Zöld utat kapott kapott a kínai hadsereg egy koronavírus elleni vakcinajelölt készítmény használatára, miután az eddigi klinikai kísérletek szerint a szer biztonságos és hatékony.

Szakértők szerint túlzottak a várakozásaink a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban. Részletek itt.

Mint azt a Reuters hírügynökség írja, az Ad5-nCoV névre keresztelt vakcina egyike annak a nyolc kínai fejlesztésű oltóanyagjelöltnek, amelyek esetében már jóváhagyták a humán klinikai kísérletek elkezdését. A szert az ázsiai ország mellett Kanadában is tesztelik. A kínai Központi Katonai Bizottság június 25-én engedélyezte egy évre a vakcina alkalmazását - jelentette be hétfőn a CanSino Biologics gyógyszeripari vállalat, amely a kínai hadsereg égisze alatt működő Hadtudományi Akadémiával együttműködve fejlesztette ki a szert.

A kínai hadseregben már alkalmazhatnak egy koronavírus elleni oltóanyagjelöltet
A kínai hadseregben már alkalmazhatnak egy koronavírus elleni oltóanyagjelöltet

A cég közlése szerint az Ad5-nCoV felhasználását jelenleg kizárólag katonai körökre korlátozzák. Arra vonatkozóan ugyanakkor üzleti titokra hivatkozva nem árultak el részleteket, hogy az oltás beadása kötelező vagy választható-e a kínai hadsereg tagjai számára.

A készítmény klinikai kísérleteinek első és második fázisa mindenesetre biztató eredményekkel zárult. Ezek szerint az oltóanyag képes lehet megelőzni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedéseket. A fejlesztőcég mindazonáltal egyelőre óvatos, mint fogalmaztak, a szer valódi sikerességét nem lehet garantálni.

Jelenleg egyetlen vakcinajelölt sem kapott még engedélyt kereskedelmi forgalmazásra a COVID-19 megelőzése céljából. Világszerte ugyanakkor már több mint egy tucat oltóanyagot tesztelnek embereken a több mint száz kandidáns készítményből. Kínában a közelmúltban két oltóanyag alkalmazását is jóváhagyták az állami tulajdonú cégek azon alkalmazottai számára, akik munkájukból kifolyólag gyakran utaznak a tengerentúlra.

Milyen szerepet játszanak a koronavírus terjedésében az úgynevezett szuperterjesztők? A témáról bővebben társoldalunk, az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: