Koronavírus: a halál széléről tért vissza a beteg

Vérplazma-terápiával gyógyítottak meg orvosai az új koronavírus okozta betegségből egy kettős tüdőátültetésen átesett amerikai férfit.

A 30 éves Edgardo Diaz cisztás fibrózisban szenvedett, ez a betegség a tüdő, a hasnyálmirigy, az emésztőrendszer és más szervek súlyos károsodását okozza. A kettős tüdőtranszplantáció miatt a Chicagói Orvostudományi Egyetem orvosai nem próbálkozhattak többféle terápiával, amikor a férfi áprilisban megfertőződött az új koronavírussal, így a vérplazmakezelés mellett döntöttek.

"Készen kapják az ellenanyagot, ami elpusztítja a koronavírust" Bár világszerte rengeteg hatóanyagot tesztelnek különböző laboratóriumokban, a SARS-CoV-2 vírus ellen továbbra sem létezik védőoltás vagy gyógyszer. A súlyos fertőzötteknek azonban reményt jelenthet az egyre több országban - köztük hazánkban is - megkezdett vérplazma-terápia. De pontosan miből áll ez a kezelés, kik lehetnek donorok és milyen eredményeket tapasztaltak eddig? A többi között erről kérdeztük dr. Gyimesi Hildát, a Plazmaszolgálat Kft. orvosszakmai vezetőjét.

Kezelőorvosai úgy vélik, hogy Diaz az első kettős tüdőátültetésen átesett COVID-19-beteg, akit ily módon gyógyítottak meg. Amikor a férfi koronavírustesztje pozitív lett, orvosai gondosan figyelték állapotát. Kórházba akkor került, amikorveseelégtelenséglépett fel nála. Még azelőtt vérplazmakezelést kapott, hogy súlyosbodott az állapota, vagy lélegeztetőgépre lett volna szüksége. A terápia után a beteg láza csökkent. Javultak légzési és vesefunkciói, kilenc nappal később pedig már negatív lett a vírustesztje. Május elsején engedték haza a kórházból. "Jól érzem magam" - mondta Diaz kedden a Chicado Tribune napilapnak.

Maria Lucia Madariaga mellkassebész, aki az egyetemen a vérplazmakezeléseket vezeti, közölte, hogy egyetlen esetből ugyan nem lehet következtetéseket levonni, de biztatónak nevezte, hogy nem találkoztak mellékhatásokkal a vérplazmakezelésen átesett betegeknél, ami azt jelentheti, hogy a terápia alacsony kockázatú. A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, miként működik a legjobban és mely betegek esetében hasznos a vérplazma-terápia.

Három hónapig ült egy vitorláson, hogy újra lássa szüleit egy portugál férfi, aki a járvány kitörésekor indult útnak. Megható történetét az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció