Koronavírus: katonai parádé okozhatta a súlyos járványt

Észak-Koreában az áprilisi katonai parádét követően kezdett el robbanásszerűen terjedni az új típusú koronavírus - jelentette parlamenti képviselőkre hivatkozva a Newsis szöuli hírügynökség.

A világtól elzárkózó diktatúra több mint két éven át következetesen tagadta, hogy az országba bejutott a vírus; egyetlen megbetegedést sem jelentettek. Phenjan csak az előző héten ismerte el, hogy Észak-Koreában is terjed a koronavírus. Szerda estig 262 ezer újabb fertőzöttet jelentettek, a teljes esetszám mindössze egy hét alatt közel kétmillióra emelkedett, illetve 63 ember halálát is beismerték a betegséggel összefüggésben, amelyet a KCNA phenjani állami hírügynökség csak "láznak" nevez.

fertőtlenítés a phenjani állatkertben május 18-án, hat nappal az első észak-koreai koronavírus-fertőzés bejelentése után. Fotó: Getty Images
fertőtlenítés a phenjani állatkertben május 18-án, hat nappal az első észak-koreai koronavírus-fertőzés bejelentése után. Fotó: Getty Images

Az állami hírügynökség tájékoztatása szerint a fővárosban és környékén "villámgyorsan" termelik az üzemek a gyógyszereket, injekciókat és lázmérőket. Több ezer tonna sót szállítottak a fővárosba fertőtlenítő oldat gyártásához. A dél-koreai hírszerzés információira hivatkozó képviselők ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy az esetszámok villámgyors emelkedése miatt Phenjan átgondolhatja eddig elutasító álláspontját a külföldi oltóanyagokkal kapcsolatban.

A Johns Hopkins Egyetem tavalyi felmérése szerint Észak-Korea egészségügyi rendszere 195 vizsgált országból a 193. helyen végzett, és a lakosság teljesen védtelen a vírussal szemben, mert az ország vezetése eddig sem Kínától, sem az ENSZ Covax-programjától nem fogadott el oltóanyagot. Dél-Korea és az Egyesült Államok a héten ismét segítséget ajánlott, de nem kaptak választ. Diplomáciai források szerint viszont az észak-koreai légitársaság több gépe hétfőn Pekingben járt, ahonnan egészségügyi felszereléseket szállítottak Észak-Koreába.

A WHO szerint aggasztó az észak-koreai helyzet

Érdemes megemlíteni, hogy az elszigetelődött Észak-Koreában nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű koronavírusteszt ahhoz, hogy felmérjék a járvány valós elterjedését, ezért a lázban szenvedők számáról adnak hírt. Nemzetközi járványügyi szakértők szerint a valós fertőzöttség sokkal magasabb lehet Észak-Koreában, hiszen több variáns is van, amelyek nem okoznak fejfájást, így tesztelés hiányában sokaknál nem mutatható ki, hogy elkapták-e a vírust. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója aggodalmát fejezte ki a vírus további terjedését illetően. Hangsúlyozva, hogy Phenjan sem védőoltásokat, sem teszteket, sem egészségügyi vagy technikai támogatást nem igényelt, hiába ajánlotta fel ezeket a WHO.

A koronavírus-járvány múlt csütörtöki megjelenése óta a 26 milliós lakosságú Észak-Koreában az egész országra kiterjedő lezárások vannak érvényben. Az ország vezetője, Kim Dzsong Un hevesen kritizálta a felelős minisztereket, amiért nem reagáltak időben a járványra, és szerinte az ő "érdektelenségük és tétlenségük" meggyengítette a járványmegelőzést.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)