Koronavírus: itthon is egyre több a fertőzött

Az elmúlt héten 4663 újabb esetben igazoltak koronavírus-fertőzést a Magyarországon elvégzett tesztek. Ez több mint 50 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi adathoz képest.

A SARS-CoV-2 2020. tavaszi hazai megjelenése óta ezzel már 1,93 millió fölé emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma az országban – derül ki a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt héten 14 beteg hunyt el COVID-19-hez köthetően, így a járvány halálos áldozatainak száma 46661-re emelkedett. Jelenleg mintegy 11 ezerre becsülik az aktív fertőzöttek számát. Kórházban 488 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. Hátósági házi karanténban 428-an tartózkodnak.

COVID-19, koroanvírus, oltás, vakcina, oltópont
Péntek délutánonként továbbra is fogadják az oltakozókat a kórházi oltópontokon. Fotó: MTI/Varga György

A kormányzati jelentés hangsúlyozza, hogy továbbra is elérhető mindenki számára a COVID-19 elleni védőoltás, amelyet a háziorvosoktól és a házi gyermekorvosoktól lehet kérni. Emellett a kórházi oltópontokon minden pénteken 14 és 19 óra között akár időpontfoglalással, akár anélkül fogadják az oltást kérőket. „A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását” – figyelmeztet a jelentés.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján több mint 1,17 millió új fertőzöttet és 2,1 ezer halálesetet regisztráltak világszerte az elmúlt 24 órában. Szakértők szerint ugyanakkor a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A fertőzés ma 193 országban és régióban van jelen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: