Korlátozásokat vezet be a Debreceni Egyetem

Bár egyelőre nincs koronavírusos hallgatójuk, a hatékony védekezés érdekében operatív törzs alakult csütörtökön a Debreceni Egyetemen. Első intézkedésként felfüggesztették a dolgozók hivatalos utazásait a kockázatosnak ítélt országokba, valamint az onnan hazaérkezőket arra kérik, három hétig ne látogassák az intézményt.

A Debreceni Egyetem közleménye szerint mostantól az oktatók és dolgozók az operatív törzs által megnevezett területekre csak egyéni elhatározásból utazhatnak ki, kizárólag magánszervezésben, szabadságuk terhére. Vagyis a hivatalos utakat határozatlan ideig elhalasztották a koronavírus-járvány szempontjából veszélyes területekre. Ha valaki mégis ilyen helyre utazik, akkor a hazaérkezést követően három hét önkéntes karanténba kell vonulnia. Továbbá az intézmény egészségügyi dolgozóitól azt kérik, hogy külföldi szakmai rendezvényen ne vegyenek részt.

Megtalálták az első európai koronavírusos beteget Szakértők szerint valószínűleg egy német férfi volt az első európai, aki megfertőződött az új koronavírussal. Ez még január végén történt, állapota nem volt súlyos. Részletek itt.

A Debreceni Egyetem nemzetközi oktatást koordináló központja levélben szólította fel a külföldi - és külön az iráni hallgatókat -, hogy aki három hétnél korábban tért vissza koronavírus által fertőzött területről és tünetei vannak, maradjon otthon és telefonon vegye fel a kapcsolatot a központ munkatársaival. Emellett felhívják a diákok figyelmét arra, hogy jelezzék, ha igazolt koronavírusos beteggel érintkeztek.

A Debreceni Egyetem főépülete. Fotó: Facebook / Debreceni Egyetem - University of Debrecen
A Debreceni Egyetem főépülete. Fotó: Facebook / Debreceni Egyetem - University of Debrecen

Fertőtlenítő a kollégiumi tanulóknak

A DE hallgatói kapcsolatok és szolgáltatások központja a kollégiumi hallgatókat arról tájékoztatta, hogy akik a koronavírus gócpontjának tekinthető területekről 21 napnál nem régebben érkeztek Magyarországra, azt kötelesek jelezni a kollégium vezetésének. Ezeknek a diákoknak a kollégiumi szobában kézfertőtlenítő szert biztosítanak, amelyet a hallgatók minden kilépésnél kötelesek használni. Az érintett szobák lakóinak figyelmét felhívják arra, hogy a közösségi tereket csak a legszükségesebb esetekben használják.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 4 koronavírus-fertőzött beteg van, köztük 2 iráni, hazánkban tanuló diák. Egyikük a budapesti Semmelweis Egyetem, a másik pedig a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója. Nincsenek súlyos tüneteik, fizikailag mindketten jól vannak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: