Kevés a hatásos antibiotikum

Az Egészségügyi Világszervezet az antibiotikumokkal szemben egyre ellenállóbb betegségek miatt kongatja a vészharangot.

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) szerint. Jelenleg csak nagyon kevés kezelési lehetőség létezik a rezisztens kórokozókkal szemben - közölte szerdán a szervezet.

Brit orvosok egy csoportja az eddigi ajánlással szemben javasolná, hogy a beteg ne szedje be az összes antibiotikumot. Szakemberrel beszélgettünk erről az állításról, illetve a felelős antibiotikum-használat fontosságáról.

Hatástalanná válhatnak a megszokott gyógyszerek

A gyógyszereknek ellenálló kórokozók komolyan veszélyeztetik az orvostudomány előrehaladását - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója. "A kutatás és fejlesztés területén égető szükség van több befektetésre, különben ismét eljön egy kor, amikor az emberek a közönséges fertőzésektől és a kis beavatkozásoktól is félni fognak" - mondta Tedros.

A baktériumok egyre ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben
A baktériumok egyre ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben

Csak a kezelésnek ellenálló tuberkulózisban évente 250 ezren halnak meg. Más betegségeket is, mint a tüdőgyulladást vagy a húgyutak fertőzését olyan kórokozók váltják ki, amelyek ellenállnak a jelenlegi antibiotikumoknak . A WHO szerint 51 új antibiotikum közül, amelyet jelenleg fejlesztenek, csak nyolc jelent valóban új kezelési módot. "A gyógyszergyártóknak és a kutatóknak sürgősen az olyan súlyos fertőzésekkel szembeni új antibiotikumok fejlesztésére kell koncentrálniuk, amely fertőzésekben a páciensek néhány nap alatt meghalhatnak" - mondta Suzanne Hill, a WHO szakértője.

Az antibiotikumok felfedezése óriási előrelépés volt az orvostudományban, számos életveszélyes fertőzés vált gyógyíthatóvá általuk. Manapság azonban gyakran indokolatlanul használjuk ezeket a gyógyszereket. A felső légúti fertőzéseket 10-ből kilenc esetben vírusok okozzák, így sokszor szükségtelenül szedünk antibiotikumot, hiszen a vírusokkal szemben ezek hatástalanok. A túl gyakori antibiotikumkúra pedig legyengíti legfontosabb immunszervünket, a bélrendszerünket, a baktériumok pedig gyorsan megtanulnak védekezni a gyógyszerekkel szemben, így az ellenálló törzsek könnyen elszaporodhatnak. Hogy miért veszélyes ez, és mit tehetünk ellene, arról egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: