Kevés a hatásos antibiotikum

Az Egészségügyi Világszervezet az antibiotikumokkal szemben egyre ellenállóbb betegségek miatt kongatja a vészharangot.

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) szerint. Jelenleg csak nagyon kevés kezelési lehetőség létezik a rezisztens kórokozókkal szemben - közölte szerdán a szervezet.

Brit orvosok egy csoportja az eddigi ajánlással szemben javasolná, hogy a beteg ne szedje be az összes antibiotikumot. Szakemberrel beszélgettünk erről az állításról, illetve a felelős antibiotikum-használat fontosságáról.

Hatástalanná válhatnak a megszokott gyógyszerek

A gyógyszereknek ellenálló kórokozók komolyan veszélyeztetik az orvostudomány előrehaladását - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója. "A kutatás és fejlesztés területén égető szükség van több befektetésre, különben ismét eljön egy kor, amikor az emberek a közönséges fertőzésektől és a kis beavatkozásoktól is félni fognak" - mondta Tedros.

A baktériumok egyre ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben
A baktériumok egyre ellenállóbbá válnak az antibiotikumokkal szemben

Csak a kezelésnek ellenálló tuberkulózisban évente 250 ezren halnak meg. Más betegségeket is, mint a tüdőgyulladást vagy a húgyutak fertőzését olyan kórokozók váltják ki, amelyek ellenállnak a jelenlegi antibiotikumoknak . A WHO szerint 51 új antibiotikum közül, amelyet jelenleg fejlesztenek, csak nyolc jelent valóban új kezelési módot. "A gyógyszergyártóknak és a kutatóknak sürgősen az olyan súlyos fertőzésekkel szembeni új antibiotikumok fejlesztésére kell koncentrálniuk, amely fertőzésekben a páciensek néhány nap alatt meghalhatnak" - mondta Suzanne Hill, a WHO szakértője.

Az antibiotikumok felfedezése óriási előrelépés volt az orvostudományban, számos életveszélyes fertőzés vált gyógyíthatóvá általuk. Manapság azonban gyakran indokolatlanul használjuk ezeket a gyógyszereket. A felső légúti fertőzéseket 10-ből kilenc esetben vírusok okozzák, így sokszor szükségtelenül szedünk antibiotikumot, hiszen a vírusokkal szemben ezek hatástalanok. A túl gyakori antibiotikumkúra pedig legyengíti legfontosabb immunszervünket, a bélrendszerünket, a baktériumok pedig gyorsan megtanulnak védekezni a gyógyszerekkel szemben, így az ellenálló törzsek könnyen elszaporodhatnak. Hogy miért veszélyes ez, és mit tehetünk ellene, arról egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)