Kanyaró elleni védőoltás: ezért ment életet

Az év első két hónapjában összesen 16 halálos áldozatot követelt egy Romániában tomboló kanyarójárvány, dacára annak, hogy a betegség védőoltással kivédhető lenne. Mit érdemes tudni a vakcináról?

A kanyaró az RNS-vírus által előidézett, rendkívül ragályos fertőző betegség, amelyet szinte minden olyan fogékony ember megkap, akit az infekció sújt. A szövődmények között egyebek mellett agyvelőgyulladás is felléphet, sőt, átlagosan 500 esetből egy az érintett beteg halálával végződik, de a romániai járványban még ennél is rosszabbak az arányok, hiszen a 16 elhunyt áldozat alig több mint 3100 megbetegedésből került ki.

Az országos tisztifőorvos laboratóriumi vizsgálattal megerősített magyarországi kanyarójárványról tett bejelentést. Részletek itt.

A vírust 1954-ben az amerikai John Franklin Enders és Thomas C. Peebles izolálta először, ekkortól kezdődhetett meg az oltóanyagok kifejlesztése. Magyarországon 1969 óta kötelező a kanyaró elleni védőoltás, a jelenleg is használt vakcinát pedig 1990 óta alkalmazzák. Annak érdekében, hogy a védettség hosszú távon is megmaradjon, 1989-től kezdődően két alkalommal kapják meg a gyermekek az oltást. Első alkalommal 15 hónaposan, majd 11 évesen egy emléketető oltásban részesülnek.

Bármikor pótolható

A MMR néven emlegetett vakcina valójában három betegség, a kanyaró (morbilli), a mumpsz és a rubeola legyengített vírusát tartalmazza, így ezek ellen termelődik ellenanyag a szervezetben, s alakul ki ezáltal a védettség. Érdemes megjegyezni, hogy az oltóvírus nem képes másokat megfertőzni. Az oltás nyomán egyes esetekben a kanyaróhoz hasonló oltási betegség léphet fel, ám jóval enyhébb tünetekkel. Ilyenkor fontos feladat a - beoltott gyerekek 5-10 százalékánál jelentkező -lázmegfelelő csillapítása. Ennek elmaradása esetén eklampszia, azaz eszméletvesztéssel járó rángógörcs lehet a szövődmény.

A kanyarójárványok oltással szinte tökéletesen megelőzhetők
A kanyarójárványok oltással szinte tökéletesen megelőzhetők

Az akut betegségekben szenvedő gyerekek esetén az oltást el kell halasztani, illetve szintén ez javasolt immunglobulin pótlása esetén. Különösen ellenjavallott a vakcina beadása, amennyiben az érintett immunrendszere károsodott állapotban van. Az elmaradt oltást bármely életkorban be lehet pótolni, ez semmilyen veszéllyel nem jár. Terhes nőket viszont nem szabad oltani, és a felnőtt nők az oltásuk után 3 hónapig nem eshetnek teherbe.

Miért kötelező a védőoltás?

A védettség oltás hatására hosszú távon erősebbnek bizonyul, mint azok esetében, akik a betegségen átesve szerezték meg azt. Azokban az országokban, ahol az átoltottság aránya magas, a kanyaró előfordulása igen ritka, mivel a vírus cirkulációját csökkenti, hogy nem talál fogékony szervezeteket. Magyarországon például 2002 óta nem volt hazai eredetű megbetegedés, ez idő alatt kizárólag külföldről behurcolt fertőzést regisztráltak nagyjából egy tucat esetben.

Érdemes leszögezni, hogy - a tévhitekkel ellentétben - az MMR oltás nem áll összefüggésben sem gyulladásos bélbetegségek, sem cukorbetegség, semautizmuskialakulásával. A román hatóságok szerint ugyanakkor a déli szomszédunknál halálos áldozatokat is követelő járványért a felelőtlen oltásellenes kampány a hibás, amelyet 2014-ben egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok indítottak el.

A kanyaró első jelei A kanyaró általános lappangási ideje 9-11 nap. A kezdeti tünetek már az 5-6. nap környékén megjelennek. Részletek itt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: